Promocija programa „Pokreni srce-spasi život“ u Zadru

Povodom 22. županijskih dana 2015., djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije su, u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, promovirali Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“. U sklopu provedbe ovog programa u Zadru su postavljena dva uređaja za automatsku vanjsku defibrilaciju srca, a danas su se svi zainteresirani građani upoznali s vještinama pružanja osnovnih mjera održavanja života te s pravilnom upotrebom postavljenih uređaja.

Edukacija građana-laika iznimno je važna jer je pojedinac educiran za pružanje pomoći u mogućnosti spasiti život svom sugrađaninu kojem se dogodio iznenadni srčani zastoj, održavajući ga na životu sve do dolaska tima hitne medicinske službe. Važnost edukacije u osiguravanju zdravstvene zaštite građana prepoznala je i Zadarska županija za koju je kardiovaskularno zdravlje jedan od pet javnozdravstvenih prioriteta te se ovom promocijom aktivno uključila u provedbu programa „Pokreni srce-spasi život“.

Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ pokrenulo je 2013. godine Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu. Promociju programa „Pokreni srce-spasi život“ u Zadarskoj županiji svojim su dolaskom podržali ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Ranko Stevanović, dr. med. i sanacijska upraviteljica Opće bolnice Zadar Mirjana Mrčela, dipl. oec. sa suradnicima. Primarius Grba-Bujević ovom je prigodom pohvalila napore djelatnika zadarskog Zavoda da predstavljanjem ovog javnozdravstvenog programa obilježe Nacionalni dan hitne medicinske službe, 30. travanj te im čestitala njihov zajednički dan. Djelatnicima hitne medicinske službe, i bolničke i izvanbolničke, njihov dan čestitala je i sanacijska upraviteljica Mrčela.

Podijeli: