Promocija preventivnih programa u zdravstvu u Koprivnici

Zamjenik ministra zdravlja prim. mr. sc. Marijan Cesarik je u petak, 19. travnja 2013., na Zrinskom trgu u Koprivnici promovirao preventivne programe u zdravstvu.

Ovom promocijom Ministarstvo zdravlja nastavilo je javnozdravstvenu kampanju „Za zdravlje. Danas.“, a građani Koprivnice upoznali su se s programom javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ te s Nacionalnim programima prevencije raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

Najduži red i najveći interes među prolaznicima, mladima i onima malo starijima, privukla je mogućnost da sami pokušaju izvesti vanjsku masažu srca i umjetno disanje te pravilno pružiti prvu pomoć uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora. Instrukcije za oživljavanje, ali i upute kako prepoznati znakove srčanog zastoja građanima Koprivnice dali su djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije. Ova znanja iznimno su korisna budući da upravo zbog srčanog zastoja timovi hitne medicinske službe najčešće izlaze na teren, a za spašavanje ljudskog života ključan je postupak oživljavanja i rana defibrilacija (unutar 3-5 min.) koje započinju građani prije njihova dolaska. Postotak preživljavanja na taj se način može povećati za 50 posto.

Podijeli: