Projekt Oživljavanje u zajednici nastavljen u Općini Lasinje

Na inicijativu Općine Lasinje, a u suradnji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) i Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije (ZHMKŽ) u četvrtak, 8. ožujka 2018., u općinskom sjedištu – Lasinji održana je radionica Oživljavanje u zajednici.

Radionica je okupila jedanaest polaznika koji su kroz stručno vodstvo nacionalnih instruktora, mr. sc. Milene Car, dr. med. iz HZHM-a i Perice Vucelića, bacc. med. techn. iz ZHMKŽ-a, naučili kako prepoznati iznenadni srčani zastoj te savladali vještine prve pomoći i upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Pored praktičnih vježbi, instruktori su polaznicima pojasnili kada zvati hitnu medicinsku službu te kako komunicirati s medicinskim dispečerom koji zaprima hitan poziv.

Od iznenadnog zastoja srca u Hrvatskoj godišnje umre 9.000 ljudi, odnosno svakog sata jedna osoba, a srčani zastoj može se dogoditi bilo kome pa i sportašima te mladim i zdravim osobama. Brzina intervencije ključna je za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj. Jednostavnim postupcima održavanja života građani mogu spasiti život svojim bližnjima čak i prije dolaska hitne medicinske službe. Edukacija je stoga iznimno važna, a radionicom Oživljavanje u zajednici koja se provodi u sklopu Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pod nazivom „Pokreni srce-spasi život“ nastoji se osnažiti pojedince i doprinijeti sigurnosti zajednice.

   
Podijeli: