Pripreme za nadolazeću turističku sezonu

Na inicijativu Ministarstva turizma, a u cilju pripreme turističke sezone, danas je u Splitu održan sastanak svih dionika koji participiraju u ovoj grani gospodarske djelatnosti uključujući Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) koji, u suradnji sa županijskim zavodima za hitnu medicinu, svake godine osigurava kvalitetnu hitnu medicinsku skrb na državnim cestama i autocestama. Na sastanku su zajednički sagledali do sada učinjeno u pripremi nadolazeće turističke sezone te raspravili prijedloge o mogućnosti poboljšanja, ali i razmotrili inicijative kako otkloniti postojeće teškoće i kako dodatno doprinijeti uspješnom nastavku ove turističke godine.

Ministru turizma Gariju Cappeliju te predstavnicima Ministarstva vanjskih i europskih poslova, turističkih zajednica, nacionalnih parkova, zračnih luka itd. ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. prezentirala je dosadašnja iskustva i postignuća hitne medicinske službe (HMS) tijekom turističke sezone te najavila nove aktivnosti. Naglasila je da se broj intervencija ljeti obično udvostruči zbog gužvi na većini prometnica prema moru te je potrebno uložiti dodatan napor i snage pri zbrinjavanju hitnih pacijenata. HZHM redovito prati vrijeme dolaska timova na mjesta intervencije te analizira njihovu dostupnost na pojedinim dionicama autocesta i državnih cesta. Potom se dodatni timovi HMS-a postavljaju tamo gdje će biti najdostupniji i najučinkovitiji.

„Evaluacijom podataka pokazala se potreba za povećanjem broja dodatnih prometnih timova HMS-a u odnosu na prošlogodišnju turističku sezonu pa će ove godine, uz redovite timove HMS-a, dežurati čak 20 dodatnih prometnih timova HMS-a - ukupno tri tima više u odnosu na 2016. godinu - koji će na frekventnim lokacijama zbrinjavati hitne pacijente“, istaknula je primarius Grba-Bujević. „HMS sudjeluje i u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza koji stanovnicima i posjetiteljima otočnih, ruralnih i slabo naseljenih područja osigurava pravovremeni pristup bolnicama i dostupnost odgovarajuće medicinske skrbi“, rekla je primarius Grba-Bujević. Trenutna organizacija helikopterske medicinske usluge temelji se na korištenju vojnih helikoptera i helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova, a upravo zbog specifičnih zemljopisnih, odnosno demografskih obilježja i prometne izoliranosti naših otoka, HZHM je predložio i uspostavu pomorskog HMS-a brzim brodovima za što je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano šest milijuna eura.

Podijeli: