Predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu upoznali Rome s djelatnošću hitne medicine

Tematska radionica održana u utorak, 8. srpnja 2014., u Kuršancu u Međimurskoj županiji, na kojoj su predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu nastojali upoznati i senzibilizirati pripadnike romske nacionalne manjine o važnostima i specifičnostima djelatnosti hitne medicine, plod je uspješne suradnje ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maje Grba-Bujević, dr. med. i saborskog zastupnika te člana Kluba zastupnika nacionalnih manjina Veljka Kajtazija.

Pomoćnica ravnateljice za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Branka Tomljanović, dr. med. okupljenima je objasnila što su to hitna stanja u medicini, kada i kako pozvati hitnu medicinsku službu te što reći medicinskom dispečeru koji zaprima hitan poziv. Istaknula je da građani mogu nizom postupaka prve pomoći „kupiti vrijeme“ ozlijeđenom ili bolesnom pacijentu do dolaska hitne medicinske službe kao i da se neodgovornim korištenjem resursa hitne službe onemogućava pružanje medicinske skrbi onima čiji je život zaista ugrožen.

Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“, kojeg provodi Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u Kuršancu je predstavio savjetnik za sestrinstvo Damir Važanić, mag. med. techn. Okupljeni su imali priliku naučiti pravilno izvesti vanjsku masažu srca i umjetno disanje te pružiti prvu pomoć uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Velik broj pripadnika romske nacionalne manjine privukla je mogućnost da sami pokušaju izvesti postupak oživljavanja uz upotrebu AVD-a te se većina iznenadila koliko je jednostavno spasiti život osobi s iznenadnim srčanim zastojem.

Uz radionice pune korisnih savjeta, predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu okupljenima su podijelili letak Sve što trebate znati o hitnoj medicinskoj službi čiji izdavač je Hrvatski zavod za hitnu medicinu te letak Pokreni srce-spasi život, kao i ostale promotivne materijale iz kampanje kojom se prvenstveno želi građane upozoriti na problem učestalosti iznenadnog srčanog zastoja te im ukazati na važnost poznavanja osnovnih mjera održavanja života odraslih uz uporabu AVD-a.

 
Podijeli: