Predstavnice HZHM-a u Slavonskom Brodu

Tim Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije u sastavu Marina Katinić, bacc. med. techn i Bojan Kralj, med. techn. posljednjih se dana užurbano priprema za X. međunarodno natjecanje timova HMS-a koje će se od 22. do 24. rujna ove godine održati na Rogli u Sloveniji. Na pripremama su ih u utorak, 30. kolovoza 2016., posjetile ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. i njezina zamjenica dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr. med. te ih, uz ravnatelja županijskog Zavoda Branka Godića, dipl. oec. i njegove suradnike, predstavile tamošnjim medijima.

Na ovogodišnjem natjecanju Hrvatsku će predstavljati dva tima, brodsko-posavski tim HMS-a natjecat će se u kategoriji tima T2, dok će se tim Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije natjecati u kategoriji tima T1, istaknula je ravnateljica HZHM-a. Unatoč velikoj konkurenciji, primarius Grba-Bujević uvjerena je u dobar rezultat naših predstavnika na Rogli jer su kvalitetno educirani i stručno osposobljeni što pokazuju svakodnevno na terenu, a što su i njihovi prethodnici pokazali na prijašnjim natjecanjima.

Natjecanje se odvija prema međunarodnim kriterijima, a scenariji uključuju sve realne situacije s ozlijeđenima/oboljelima koje se mogu dogoditi na terenu kao i masovne nesreće. Svake godine organizatori se potrude da simulacije intervencija djeluju realistično, nerijetko s aktivnim sudjelovanjem vatrogasaca i policije, a ponekad i na veoma nepristupačnom terenu. Za izbor najboljeg nije odlučujuća brzina, koja je tek jedan od elemenata ocjene, nego pravilan pristup unesrećenom i odabir opreme za što potpunije zbrinjavanje pacijenta na mjestu nesreće.

Osim Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, ovom prigodom su predstavnice HZHM-a posjetile i Opću bolnicu dr. Josip Benčević Slavonski Brod gdje su s ravnateljem bolnice prim. Josipom Samardžićem, dr. med. i prim. Borisom Hrečkovskim, dr. med. razgovarale o organizaciji rada s hitnim pacijentima te o organizaciji poslijediplomskog tečaja Medical Response to Major Incidents i zbrinjavanju u masovnim nesrećama.

Podijeli: