Predstavljene mjere prevencije širenja koronavirusa

Krizni stožer Ministarstva zdravstva predstavio je u ponedjeljak, 27. siječnja 2020., mjere prevencije širenja koronavirusa, istaknuvši pritom kako mjesta panici nema te da su sve službe spremne na eventualnu pojavu oboljelih.
Tom prigodom je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. istaknula kako je sustav hitne medicinske službe spreman nositi se i s ovim izazovom. Protokol zbrinjavanja osoba zaraženih koronavirusom izrađen je i dostavljen svim županijskim zavodima za hitnu medicinu koji su opremu za prijevoz i zbrinjavanje oboljelih od visokozaraznih bolesti nabavili tijekom epidemije ebole.

 

Preventivne mjere

Iako se još uvijek ne zna izvor koronavirusa koji se počeo širiti iz Kine, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prim. dr. sc. Bernard Kaić, dr. med. naglasio je kako je vjerojatnost pojave koronavirusa u Hrvatskoj zasad umjerena, kao što je to i u Europi, ali ako širenje potraje postat će visoka. Stoga sanitarna inspekcija i granična policija koordinirano i sinkronizirano rade na preventivnim aktivnostima kako bi spriječili širenje ovog virusa. Preventivne mjere poduzela je i epidemiološka služba HZJZ-a, odnosno dogovorena je zaštitna oprema, prihvat na aerodromima, postupanje s oboljelima, provođenje dijagnostike i hospitalizacija, rekao je ravnatelj HZJZ-a doc. prim. dr. sc. Krunoslav Capak, dr. med. S obzirom na to da je Kina brzo reagirala i poduzela mjere suzbijanja širenja infekcije, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nije proglasila javnozdravstvenu krizu od međunarodnog značaja, naglasila je voditeljica hrvatskog Ureda SZO-a prof. dr. sc. Antoinette Kaić Rak i dodala kako nema potrebe za strahom od kineskih turista.

 

Klinička slika

Klinička slika koronavirusa slična je gripi, karakterizira ju povišena tjelesna temperatura i kašalj, a u težim slučajevima može se razviti upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka. U određenom postotku slučajeva dovodi do smrtonosnog ishoda. Iako se podaci stalno mijenjaju, posljednji ukazuju da je 1320 osoba zaraženo koronavirusom, dok je 41 osoba nažalost preminula od posljedica bolesti. Riječ je uglavnom o osobama starije dobi koje imaju i neke druge kronične bolesti i oslabljen imunitet.

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije

Zbog sličnosti s gripom, SZO je predstavio klasične mjere opreza kojima se infekcija može smanjiti, a to su:

  • često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom,
  • prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja,
  • izbjegavanje kontakta s osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe,
  • konzumiranje termički pravilno obrađenih namirnica (meso i jaja),
  • izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim životinjama.

 

"Wuhanska groznica"

Grupiranje oboljelih od upale pluća uočeno je krajem prošle godine u Wuhanu, glavnom gradu kineske provincije Hubei, a epidemiološki ih se povezivalo s boravkom na gradskoj tržnici Huanan Seafood Wholesale Market, veleprodajnom tržnicom morskih i drugih živih životinja. Početkom siječnja 2020. kao uzročnik je identificiran novi Coronavirus (2019-nCoV) koji pripada istoj porodici koronavirusa kao i SARS-CoV, a ubrzo su potvrđeni slučajevi bolesti uzrokovani ovim virusom i u drugim gradovima i provincijama Kine, ali i u drugim državama (Tajland, Japan, Južna Koreja, SAD) i to kod ljudi koji su doputovali iz Wuhana.

 

Podijeli: