„Pokreni srce-spasi život“: U Drvodjeljskoj školi edukacija o postupcima oživljavanja

Učenici trećih i četvrtih razreda zagrebačke srednje Drvodjeljske škole su u utorak, 18. ožujka 2014., prošli edukaciju o osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Ova edukacija nastavak je javno-zdravstvene kampanje promicanja važnosti rane defibrilacije u okviru programa „Pokreni srce-spasi život“ kojeg provodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

„Učenici su bili izuzetno zainteresirani, a imali su priliku uvježbati mjere osnovnog održavanja života uz korištenje AVD uređaja te postavljanje osobe koja uredno diše, ali je bez svijesti, u stabilan bočni položaj“ složno su rekli predavači, inače djelatnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Branka Tomljanović, dr. med. i Damir Važanić, mag. med. techn. Edukacija uključuje prepoznavanje iznenadnog srčanog zastoja, zatim postupak pravilnog izvođenja vanjske masaže srca i umjetnog disanja te uporabu AVD-a. Također, učenicima se objasnilo kako pravilno pozvati hitnu medicinsku službu.

Ukupno je 20 učenika prošlo edukaciju, a za uspješnu suradnju Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Drvodjeljske škole zaslužna je profesorica tjelesne kulture Jadranka Pejčić koja je prepoznala važnost programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“. Intencija edukacije je razbiti strah od postupaka koji se ne poznaju, a koji u značajnoj mjeri pomažu osobama koje su doživjele iznenadni srčani zastoj do dolaska hitne medicinske službe.

 
Podijeli: