"Pokreni srce-spasi život": Predavanje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Voditeljica službe za medicinske poslove Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu mr. sc. Milena Car, dr. med. održala je u Konferencijskoj dvorani Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predavanje Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“.

Okupljene zdravstvene djelatnike doktorica Car upoznala je s implementacijom programa „Pokreni srce-spasi život“ koji omogućuje dostupnost automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) na javnim mjestima gdje se očekuje okupljanje većeg broja ljudi. Naglasila je da Nacionalni program kroz javno-zdravstvene aktivnosti nastoji promicati važnost rane defibrilacije te da je velik broj laika već osposobljen za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a. Edukacija je važna zato što znanje i vještine oživljavanja uz primjenu AVD-a daju samopouzdanje i spremnost pružanja pomoći, a time i priliku da se spasi život drugoj osobi. Brojni, na predavanju prisutni, zdravstveni djelatnici izrazili su želju da se i oni educiraju za pravilnu upotrebu AVD-a.

Provedbom Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije namjera je povećati broj preživljavanja u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja sa sadašnjih 10 posto na postotak preživljavanja veći od 50 posto. Inače, program „Pokreni srce-spasi život“ provodi Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s drugim tijelima državne uprave te nekim vladinim i nevladinim organizacijama.

Podijeli: