„Pokreni srce-spasi život“: Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dobilo 52 automatska vanjska defibrilatora

Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić uručio je danas ministru pomorstva, prometa i infrastrukture dr. sc. Siniši Hajdašu Dončiću 52 automatska vanjska defibrilatora (AVD-a) u sklopu programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“. Svečanoj dodjeli prisustvovala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. i njezina zamjenica dr. sc. Ingrid Bošan Kilibarda, dr. med.

Uređaje je nabavilo Ministarstvo zdravlja za trgovačka društva u resoru Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Hrvatske autoceste dobit će 4 uređaja, Hrvatske željeznice 12, zračne luke 7, Jadrolinija 27 uređaja, jedan uređaj dobit će Lučka uprava Zadar dok je jedan AVD već postavljen u zgradi Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Automatski vanjski defibrilator omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe. Pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja, nakon provedene edukacije, te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne službe. AVD uređaj jednostavan je za rukovanje, sam prepoznaje srčani ritam koji zahtjeva defibrilaciju te na hrvatskom jeziku daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti. Upravo je pravilnom upotrebom AVD-a zaposlenik HAC-a, ophodar na autocesti A1, Davor Cindrić spasio život medicinskoj sestri Marini Pavlinić koja je krajem lipnja ove godine na autocesti A1 na izlazu iz tunela Brinje doživjela iznenadni srčani zastoj. Ovaj slučaj potvrđuje važnost provedbe programa „Pokreni srce-spasi život“, ali i ukazuje na dobru i koordiniranu suradnju laika i hitne medicinske službe.

Od iznenadnog zastoja srca u Hrvatskoj godišnje umre 9.000 ljudi, odnosno svakog sata jedna osoba. Budući da se iznenadni srčani zastoj može dogoditi bilo kome, pa i sportašima te mladim i zdravim osobama, Ministarstvo zdravlja je, u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, pokrenulo nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“. Program se provodi u partnerstvu s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom obrane, Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje.

Provedbom programa „Pokreni srce - spasi život“ namjera je povećati preživljavanje i omogućiti da iznenadni zastoj srca preživi 50 od 100 osoba. U Hrvatskoj ih godišnje preživi 900 a moglo bi, prema svjetskim iskustvima, preživjeti 4.500 osoba. Građane je stoga važno upoznati s postupcima pružanja prve pomoći, oživljavanja i upotrebe automatskih vanjskih defibrilatora, kako bi bili u stanju prepoznati hitna stanja i pravodobno pružiti pomoć. Kroz edukaciju Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu do sada je sveukupno prošlo 488 djelatnika ministarstava i DUZS-a, među kojima njih 149 iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, koji su svakodnevno u doticaju s velikim brojem ljudi.

Podijeli: