„Pokreni srce-spasi život“: Automatski vanjski defibrilatori odsad i u nacionalnim parkovima i parkovima prirode

U okviru programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ kojeg provodi Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. uručila je danas pomoćniku ministra zaštite okoliša i prirode Nenadu Strizirepu, dipl. iur. 11 automatskih vanjskih defibrilatora (AVD-a).

AVD uređaj omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne u sudbonosnim minutama prije dolaska hitne medicinske službe, a postavljaju se na mjesta dostupna javnosti. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode postavit će AVD-e u nacionalne parkove Brijuni, Kornati, Mljet, Plitvička jezera, Risnjak, Sjeverni Velebit, Krka i Paklenica te parkove prirode Telašćica, Žumberak i Lastovsko otočje. Prema Sporazumu o suradnji u provedbi programa edukacije iz pružanja prve pomoći i javno dostupne rane defibrilacije koje je resorno ministarstvo potpisalo s Ministarstvom zdravlja djelatnici navedenih nacionalnih parkova i parkova prirode prošli su edukaciju Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Edukacija uključuje prepoznavanje hitnih postupaka, posebice iznenadnog srčanog zastoja, i postupke pružanja prve pomoći - pravilnog izvođenja vanjske masaže srca i umjetnog disanja te pravilnu uporabu AVD-a.

Bolesti srca su na drugom mjestu uzroka smrtnosti u Hrvatskoj, a prema podacima Hrvatskog kardiološkog društva od iznenadnog zastoja srca godišnje umre 9 000 ljudi, odnosno jedna osoba svakog sata. Provedbom programa „Pokreni srce-spasi život“ namjera je povećati preživljavanje i omogućiti da iznenadni zastoj srca preživi 50 od 100 osoba.

Podijeli: