„Pokreni srce-spasi život“: 27 AVD uređaja na 27 najprometnijih brodova Jadrolinije

U cilju veće sigurnosti putnika u nacionalnoj i međunarodnoj plovidbi, kroz Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ koji provodi Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo opremili smo trajekte i putničke brodove Jadrolinije s ukupno 27 automatskih vanjskih defibrilatora (AVD).

Tijekom turističke sezone dolazi do porasta broja posjetitelja otocima, ali i povećanog broja putnika na dužobalnim i međunarodnim linijama. Uvažavajući činjenicu da se iznenadni srčani zastoj može dogoditi bilo kome te da se jedino brzom intervencijom, unutar 3 do 5 minuta, povećava mogućnost preživljavanja, ali i da je tijekom plovidbe osoba koja je doživjela srčani zastoj nedostupna hitnoj medicinskoj službi, sigurnost plovidbe na najprometnijim linijama odučili smo povećati postavljanjem AVD uređaja na 27 trajekata i putničkih brodova Jadrolinije.

Provedbom Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije namjera je povećati broj preživljavanja u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja sa sadašnjih 10 posto na postotak preživljavanja veći od 50 posto. AVD uređaj omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska hitne medicinske službe. Pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne službe.

Jednostavan za rukovanje, AVD uređaj sam prepoznaje srčani ritam koji zahtjeva defibrilaciju te daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti. Nakon što smo za pravilnu upotrebu AVD-a i postupak oživljavanja educirali djelatnike Jadrolinije, uređaje smo postavili na trajekte Marko Polo, Dubrovnik, Zadar, Petar Hektorović, Korčula, Tin Ujević, Biokovo, Jadran, Hrvat, Marjan, Lastovo, Brestova, Ilovik, Mate Balota, Cres, Lubenice, Sv. Juraj, Vladimir Nazor, Bartol Kašić, Hanibal Lucić, Supetar, Sveti Krševan, Laslovo, Ston i Šoltanka te na putničke brodove Postira i Premuda.

Podijeli: