Početak rada hitne helikopterske medicinske službe u Dubrovniku pozdravio i ministar zdravstva

Povodom početka rada hitne helikopterske medicinske službe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med. je u nedjelju, 18. lipnja 2017., bio na pokaznoj vježbi zbrinjavanja ozlijeđene osobe pristupom iz helikoptera. Vježba je izvedena helikopterom Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u suradnji s timom hitne medicinske službe kojeg su činili Jelena Aranza, dr. med. i Goran Karne, bacc. med. techn. iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije. Uz ministra, vježbu su pratili ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., župan Nikola Dobroslavić te predstavnici MUP-a.

Tom prigodom ministar zdravstva pohvalio je spremnost i brzinu intervencije hitne helikopterske medicinske službe. „Ova vježba potvrđuje kako na cijelom Jadranu od Krka gdje je jedna ekipa, Splita i Dubrovnika, svaki život koji je ugrožen i kojemu treba žurna intervencija, istu može dobiti kroz nekoliko minuta jer helikopter polijeće za pet do deset minuta od dojave“, zaključio je ministar Kujundžić. Da je brzina velika odlika zbrinjavanja hitnih pacijenta helikopterom MUP-a potvrdila je i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu koja je istaknula kako je ovo najbolji način zbrinjavanja pacijenata u vrlo kratkom vremenu te da je tim hitne helikopterske medicinske službe od početka rada imao već šest intervencija na otocima. Nesreće se događaju i uloga je svih učiniti sve da se spasi ono što se može spasiti, nadovezao se župan Dubrovačko-neretvanske županije te dodao: „Zahvaljujem se ministarstvu i ministru Kujundžiću, Zavodu za hitnu medicinu i policiji koja sudjeluje u ovom projektu. Ovaj rezultat da se za nekoliko minuta dođe od zračne luke i pomogne unesrećenome je izvrstan.“

Hitna helikopterska medicinska služba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji uspostavljena je Sporazumom između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva i Dubrovačko-neretvanske županije u svibnju 2017., nakon uspješno provedenog pilot projekta u ljetnoj sezoni 2016. godine. Sporazum o suradnji obuhvaća prijevoz životno ugroženih, ozlijeđenih ili oboljelih osoba na području Dubrovačko-neretvanske županije u razdoblju od 12. lipnja do 1. listopada 2017. godine, čime je omogućeno pravovremeno pružanje hitne helikopterske medicinske skrbi svim hitnim pacijentima na udaljenim otočkim i cestovno nedostupnim područjima za vrijeme ljetne turističke sezone. Uspostavom hitne helikopterske medicinske službe napravljen je veliki iskorak za sigurnost i očuvanje zdravlja svih građana i gostiju Dubrovačko-neretvanske županije.

Podijeli: