Počela edukacija medicinske posade u sklopu projekta HHMS

U Nastavnom centru Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije danas je započela edukacija medicinskih djelatnika koji će tijekom pilot projekta hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) Ministarstva zdravlja biti dio posade helikoptera i zbrinjavati hitne pacijente.

Trenutno se u Splitu educira 20 liječnika i tehničara, zaposlenika Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije, od kojih neki već imaju radno iskustvo u helikopterskim intervencijama. S obzirom na to da su već detaljno educirani o standardiziranim medicinskim postupcima pružanja hitne medicinske skrbi, indikacijama i protokolu postupanja za pozivanje helikoptera te upoznati sa sigurnosti pristupa helikopteru, fokus ove edukacije je na upoznavanju s tipovima helikoptera u kojima će raditi - Airbus Helicopters  EC135T2+ i Airbus Helicopters H145. Navedeni helikopteri, za razliku od transportnih, mogu slijetati na različite, manje površine bliže pacijentu, što olakšava pristup pacijentu i dodatno skraćuje prijevoz do bolnice. Uz sigurnost za posadu i pacijente, predavači će polaznike, teorijski i praktično, upoznati s upotrebom inter-komunikacijskog sistema helikoptera, procedurama u slučaju hitnosti, ali i u normalnim situacijama, itd. Organizator edukacije je pružatelj usluga, talijanska zajednica ponuditelja EliFriulia i AirGreen, a provodi se sukladno smjernicama Europske unije.

HHMS u svojoj primarnoj ulozi odnosi se na transport medicinskog osoblja i opreme izravno do mjesta incidenta ili nesreće, te žurni transport pacijenta u bolnicu. Osim žurnog medicinskog odgovora, HHMS u skladu s regulatornim okvirom provođenja usluge omogućuje pristup medicinskog osoblja i skrb za pacijente na udaljenim i prometno loše povezanim područjima te kao takva djeluje kao nadopuna zemaljskoj hitnoj medicinskoj službi. Sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, svaka osoba u Republici Hrvatskoj ima pravo na jednakost u ostvarivanju zdravstvene zaštite, standardizirane zdravstvene usluge te hitne medicinske skrbi. Imajući u vidu geografske i sociološke značajke naše zemlje, uključujući ruralna i slabo naseljena područja, otoke i obalno područje, s tim u vezi ograničenu mobilnost stanovnika te izrazitu turističku orijentaciju zemlje, HHMS omogućuje stanovnicima i posjetiteljima otočnih, ruralnih i slabo naseljenih područja pravovremeni pristup bolnicama i dostupnost odgovarajuće medicinske skrbi.

Podijeli: