Otvoreni odjeli hitne medicine u Ogulinu i Gospiću

Ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić otvorio je danas dva odjela hitne medicine (OHM), jedan u Općoj bolnici Gospić, a drugi u Općoj bolnici Ogulin. Oba odjela otvorena su u sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu te su zajedno vrijedna 9,1 milijun kuna. „Odjeli hitne medicine budućnost su bolnica 21. stoljeća“ istaknuo je ministar zdravlja te nastavio da ih „u Hrvatskoj trenutno imamo 17, a do kraja 2013. u punoj funkciji bit će 21 odjel što će znatno doprinijeti kvalitetnijem zbrinjavanju hitnih pacijenata.“ Otvorenju odjela prisustvovala je i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

Novotvoreni odjeli hitne medicine jedinstveno su ulazno mjesto u bolnici te će, na jednom mjestu, zaprimati, pregledavati, dijagnosticirati i liječiti pacijente s hitnim stanjima. Sastoje se od ulaza za vozila hitne službe, trijaže, laboratorija, reanimacijske i operacijske sale te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata. Sa suvremenom opremom i hitnim pacijentom u središtu interesa svih specijalista i dijagnostike u bolnici odjeli hitne medicine osiguravaju visok standard i kvalitetnije zbrinjavanje pacijenata.

„Prioritet uspješnog unapređenja hitne medicinske službe jest sinergija izvanbolničkog i bolničkog prijema hitnog pacijenta“ napomenuo je ministar zdravlja i dodao da je upravo Odjel hitne medicine Ogulin već postigao tu sinergiju budući da je u istim prostorijama smješten i tim izvanbolničke hitne medicinske službe čime se dodatno unapređuje kvaliteta i funkcioniranje hitne službe.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. spec. upozorila je kako bez kvalitetnog ljudskog kadra odjeli hitne medicine neće biti u potpunosti funkcionalni te dodala da Zavod provodi edukaciju djelatnika tih odjela kako bi savladali proces trijaže kojim se osigurava ispravna i pravodobna procjena svih pacijenata te određuje redoslijed njihova zbrinjavanja. Dosad je edukaciju Trijaža u odjelu hitne medicine završilo 329 djelatnika, od čega 14 medicinskih sestara i tehničara iz Opće bolnice Ogulin, a 11 iz Opće bolnice Gospić.

Podijeli: