Otvorena ispostava hitne medicinske službe u Kotoribi

Nakon što je dobila zeleno svjetlo Ministarstva zdravstva za početak rada, jučer je svečano otvorena ispostava Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije u Kotoribi. Otvorenju je prisustvovala ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., zatim župan Međimurske županije Matija Posavec, mag. ing., načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec, v. d. ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vladimira Križaj-Grabant, dipl. iur. i brojni drugi ugledni gosti.

U ispostavi Kotoriba nalazit će se tim T2 hitne medicinske službe (HMS) kojeg će financirati Međimurska županija kao nadstandard na svom području. Županija je već izdvojila sredstva za nabavku opreme, novog vozila i adaptaciju prostora prema standardima koje je propisao HZHM. „Ovo je, uz postojeće u Prelogu, Čakovcu i Murskom Središću, naša četvrta ispostava. Djelovat će kroz vikend, od petka od 19 sati do ponedjeljka do 7 sati“, istaknula je v. d. ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vladimira Križaj-Grabant, dipl. iur. Otvorenjem ispostave Kotoriba te ulaganjem u nadstandard Međimurske županije zadovoljna je ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja je tom prigodom naglasila kako je to idealan primjer Štamparovog postulata prema kojem se ljudima treba približiti u njihovom dvorištu, ne u laboratorijima i ustanovama. „Mi hitnjaci voljni smo ući u vaše domove i poboljšati komunikaciju koja ponekad zapne, a sigurna sam da će zdravstveni djelatnici koji će ovdje boraviti tijekom vikenda, a s vremenom i dulje, u tome biti vrlo uspješni“, zaključila je primarius Grba-Bujević.

Ispostavi Kotoriba gravitira 9.000 stanovnika donjeg Međimurja, a prema riječima načelnika Ljubomira Grgeca u njezino uređenje i opremanje iz proračuna Općine izdvojeno je više od 450 tisuća kuna. Da će tim HMS-a u Kotoribi doprinijeti povećanju dostupnosti hitne medicinske skrbi te unapređenju kvalitete zdravstvene zaštite na području Međimurske županije vjeruje i župan Matija Posavec, mag. ing. koji je naglasio: „Današnjim činom u Zavodu za hitnu medicinu dižemo standard na višu razinu jer spašavanje barem jednog života zahvaljujući sustavu koji ste organizirali, vrijedi više od bilo čega. Kotoriba je najudaljenije mjesto od Čakovca i intervencije koje će se ovdje odvijati mogu smanjiti vrijeme dolaska u bolnicu za 30 posto.“

 
Podijeli: