Održano predavanje Telefonsko navođenje kardiopulmonalne reanimacije za medicinske dispečere

Jasna Janeš-Kovačević, dr. med. iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije održala je danas vrlo posjećeno online predavanje Telefonsko navođenje kardiopulmonalne reanimacije za medicinske dispečere.

U okviru predavanja doktorica Janeš-Kovačević, inače nacionalna instruktorica edukacijskih vježbi za dispečere u medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, upozorila je na ozbiljnost problema iznenadnog srčanog zastoja te podsjetila na važnost njegovog brzog prepoznavanja i ranog započinjanja osnovnih mjera održavanja života i rane defibrilacije. Prepoznavanje srčanog zastoja izazov je i za laike i za medicinske dispečere stoga je doktorica Janeš-Kovačević polaznicima predavanja objasnila kako, uz pomoć Hrvatskog indeksa prijema hitnog poziva za medicinsku prijavno-dojavnu jedinicu, pravodobno procijeniti je li doista riječ o ovom teškom zdravstvenom stanju. Uz prepoznavanje, istaknula je doktorica Janeš-Kovačević, medicinski dispečer mora pridobiti pozivatelja da, sljedeći upute, upotrijebi automatski vanjski defibrilator prije dolaska tima hitne medicinske službe (HMS) jer se intervencijom unutar tri do pet minuta od trenutka zastoja srca mogućnost preživljavanja znatno povećava.

Uz pomoć prikaza slučaja, preko 200 medicinskih dispečera, ali i ostalih djelatnika HMS-a koji su pratili predavanje prisjetilo se kako voditi pozivatelja kroz postupak kardiopulmonalne reanimacije sve do dolaska tima HMS-a na mjesto događaja, ali i kako smiriti i umanjiti stres pozivateljima u takvim situacijama.

Predavanje Telefonsko navođenje kardiopulmonalne reanimacije za medicinske dispečere održano je u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Podijeli: