Održano predavanje Hitna psihijatrijska stanja i nove psihoaktivne tvari

"Pojava brojnih, potencijalno štetnih novih psihoaktivnih tvari posljednjih je godina dovela do velikog izazova za zdravstveni sustav, osobito sustav hitne medicine", rekao je pročelnik Zavoda za dualnu medicinu Klinike za psihijatriju Vrapče dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med., spec. psihijatrije - subspec. adiktolog na današnjem online predavanju koje je pratilo 250 zdravstvenih djelatnika hitne medicinske službe.

Nove psihoaktivne tvari od kojih razlikujemo amfetaminima slične tvari, sintetske kanabinoide, tvari s halucinogenim i/ili disocijativnim učincima, opijatima slične tvari i sedativima slične tvari, široko su dostupne i rasprostranjene. Trenutno ih je u Europi službeno prijavljeno više od sedamsto, a s obzirom na to da njihova farmakokinetska i farmakodinamska svojstva nisu dovoljno poznata, "istražuju" se izravno na samim korisnicima, istaknuo je doktor znanosti Ćelić.

Možemo razlikovati nekoliko skupina hitnih psihijatrijskih stanja - stanja izravno uzrokovana uporabom novih psihoaktivnih tvari, pogoršanje psihičkog poremećaja uslijed uporabe novih psihoaktivnih tvari, specifični ponašajni simptomi (dezorganiziranost, nasilnost, psihotičnost itd.) te pogoršanje tjelesnog stanja, naglasio je dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med. na predavanju.

Posebno je zabrinjavajuće što su u Hrvatskoj zabilježeni smrtni slučajevi uslijed intoksikacije sintetskim kanabinoidima, mefedronom i gamahidroksibutiratom (GHB). U slučaju intoksikacije, napomenuo je doktor znanosti Ćelić, potrebno je pratiti vodeće simptome i znakove, opsežno nadzirati bolesnika i primjenjivati opće suportivne mjere intenzivne skrbi. Klinička slika je "nerazmjerna" i svakom slučaju treba pristupati zasebno, upozorio je dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med. te dodao kako uvijek treba imati na umu da se možda radi o intoksikaciji s više psihoaktivnih tvari. Naglasio je i važnost heteroanamnestičkih podataka te naveo kako s obzirom na to koji je neurotransmiterski sustav najviše aficiran, možemo uočiti simpatomimetički, opijatski, serotoninski ili hipnosedativni toksidrom. "U nekim slučajevima imamo specifične antidote koji su vrlo često nedostupni, dok je u većini slučajeva liječenje simptomatsko", zaključio je dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

Nakon predavanja, polaznici su imali niz pitanja za doktora znanosti Ivana Ćelića vezana ponajviše za zbrinjavanje pacijenta pod utjecajem novih psihoaktivnih tvari. Predavanje je održano u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu te bodovano sukladno pravilnicima Hrvatske liječničke komore i Hrvatske komore medicinskih sestara.

Podijeli: