Održano predavanje Anafilaksija i anafilaktički šok

Gotovo 250 polaznika pratilo je danas online predavanje Anafilaksija i anafilaktički šok koje je održala zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr. med.

Unatoč nepovoljnim pandemijskim okolnostima, HZHM je nastavio s aktivnostima edukacije zdravstvenih djelatnika i organizirao održavanje ovog iznimno važnog i aktualnog predavanja. Doktorica Bošan-Kilibarda predavanje je pripremila u suradnji s pomoćnikom ravnateljice za sestrinstvo Damirom Važanićem, mag. med. techn., a polaznicima je objasnila kako prepoznati, procijeniti i zbrinuti pacijenta koji je razvio anafilaksiju.

Anafilaksiju u pravilu potaknu alergeni u hrani, lijekovi te ubodi insekata, a karakterizira ju brz nastanak po život opasnih problema s dišnim putom i/ili disanjem te potencijalno s cirkulacijom. Navedeni zdravstveni problemi nerijetko su udruženi s kožnim i sluzničnim promjenama. Razvoj anafilaksije izrazito je brz i neočekivan, stoga je nužno brzo prepoznati ovo hitno stanje i započeti zbrinjavanje kako ne bi došlo do anafilaktičkog šoka koji može završiti sa smrtnim ishodom, istaknula je dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr. med. te dodala kako je u liječenju anafilaktičke reakcije ključan lijek adrenalin.

Zbog izrazito velikog zanimanja za ovim predavanjem, isto će se održati i u utorak, 9. veljače 2021.

Podijeli: