Održana vježba zrakoplovne potrage i spašavanja ASAR 2017-2

Pomoćnica ravnateljice HZHM-a za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Branka Tomljanović, dr. med. i voditelj medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije Mario Vrabac, dr. med. sudjelovali su u vježbi zrakoplovne potrage i spašavanja ASAR 2017-2, koja se u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) održala 28. i 29. studenog 2017. u Valbandonu.

Cilj vježbe bio je provjera usklađenosti djelovanja sudionika zrakoplovne potrage i spašavanja sukladno važećim propisima, kao i koordinacija aktivnosti u pripremi djelovanja i na mjestu događaja zrakoplovne nesreće te provjera važnih procedura za razmjenu informacija između sudionika u pripremi akcije. Također, vježbom su provjerene procedure za upućivanje sudionika na lokaciju zrakoplovne nesreće te procedure uspostave koordinacije na mjestu nesreće, kao i početne aktivnosti potrage i spašavanja unesrećenih.

Prema scenariju vježbe, pilot zrakoplova na redovitoj liniji Frankfurt-Zagreb prijavljuje tehničke probleme i traži hitno slijetanje na Zračnu luku Zagreb, nakon čega gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Jastrebarskog gubi i radarski kontakt s istim. Nakon što Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) dostavi sve podatke DUZS-u, u akciju potrage i spašavanja za zrakoplovom koji je prevozio 60 putnika i opasni teret kreću sve relevantne institucije.

Osim predstavnika hitne medicinske službe, u vježbi su sudjelovali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Oružanih snaga RH, Ministarstva zdravstva, HKZP-a, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Međunarodne zračne luke Zagreb, Croatia Airlinesa, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping i DUZS-a.

Podijeli: