Održana konferencija "Zdravlje na prvom mjestu"

"Provođenje postupaka oživljavanja uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) unutar tri do pet minuta od nastanka srčanog zastoja može povećati mogućnost preživljavanja na više od 50 posto", istaknula je voditeljica Odjela za edukacije Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Sanja Predavec, dr. med. na konferenciji Zdravlje na prvom mjestu koja se u petak, 30. rujna 2022., održala u Daruvaru.

Naglasila je kako iznenadni srčani zastoj ne bira ni vrijeme ni mjesto, a žrtve su nerijetko i sportaši te mlade i zdrave osobe. Brza intervencija i rana defibrilacija ključne su za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj te je iznimno važno građane upoznati s osnovnim mjerama održavanja života uz uporabu AVD-a. Upravo je edukacija građana, uz promicanje važnosti rane defibrilacije i povećanje dostupnosti AVD uređaja, intencija Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce – spasi život" koji provodi HZHM.

U suradnji sa županijskim zavodima za hitnu medicinu te lokalnim i regionalnim samoupravama, HZHM je dosad educirao preko 4000 naših sugrađana kako bi ih potaknuo na odgovorno ponašanje i spriječio loš ishod iznenadnog srčanog zastoja. Njima se od danas mogu pridružiti i građani te posjetitelji Daruvara koje je Saša Balija, mag. med. techn. iz HZHM-a na radionici održanoj na glavnom gradskom trgu upoznao s jednostavnim postupcima oživljavanja i uporabe AVD uređaja kojima mogu pomoći svojim bližnjima i doprinijeti sigurnosti zajednice.

Na konferenciji su sudjelovali domaći i europski stručnjaci koji su se osvrnuli na krize u zdravstvu i sportu, mentalno zdravlje i preventivnu medicinu, a održana je u organizaciji Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" i Udruge za promicanje pozitivne afirmacije mladih u društvu "Impress" te je dio programa Dana zdravlja tijekom kojih se promovira sport i zdravlje u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europskoj uniji.

Podijeli: