Održana konferencija „Branitelj za branitelja“

Voditeljica Odjela za edukacije Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Sanja Predavec, dr. med. predstavila je nacionalne strateške dokumente vezane za palijativnu skrb u RH i prikaz postojećeg sustava na 1. hrvatskoj konferenciji o palijativnoj skrbi za hrvatske branitelje i članove njihove obitelji s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Branitelj za branitelja" koja se održala 10. i 11. prosinca 2021. u Osijeku.

"Palijativna skrb je interdisciplinarna u svom pristupu i svojim djelokrugom obuhvaća pacijenta, obitelj i zajednicu", istaknula je tom prigodom doktorica Predavec te naglasila kako je HZHM, uvidjevši važnost ove teme, još 2015. godine objavio Nacionalne smjernice za rad izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe s pacijentima kojim je potrebna palijativna skrb. Smjernice sadrže općenite informacije o palijativnoj skrbi, zatim informacije o specifičnom kliničkom prosuđivanju pri zbrinjavanju pacijenta, kao i o komunikaciji s pacijentom i obitelji. One su djelatnicima hitne medicinske službe vrijedan alat za rad s pacijentima kojima je potrebna palijativna skrb i/ili pacijentima s potrebom skrbi na kraju života, ali zbog svoje edukativne vrijednosti zapravo su sveobuhvatan vodič za sve koje ova tema zanima.

Konferencija je održana u hibridnom obliku s ciljem zaštite i unapređenja zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a organizirao ju je Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – CEPAMET u suradnji s osječkim Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo, Hrvatskim društvom za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, Katoličko-bogoslovnim fakultetom u Đakovu, Đakovačko-osječkom nadbiskupijom i Zagrebačkim institutom za kulturu zdravlja. Uz pokrovitelje, Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek, konferenciju je podržalo niz institucija i udruga, uključujući i HZHM.

Osim na konferenciji, doktorica Predavec sudjelovala je početkom mjeseca na dvodnevnom poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije "Palijativna skrb za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji". S obzirom na to da su hrvatski branitelji posebno vulnerabilna skupina u svim nacionalnim strateškim dokumentima posvećenima palijativnoj medicini i palijativnoj skrbi, CEPAMET je organizirao posebnu edukaciju za profesionalce koji rade u sustavu zdravstvene skrbi te za profesionalce u sustavu skrbi za hrvatske branitelje. Tečajem su ih nastojali povezati s ciljem stvaranja novih oblika suradnje na dobrobit branitelja i njihovih obitelji.

Podijeli: