Održan simpoziji „Medicina u okolnostima katastrofa - jesmo li spremni?“

"Kontinuirano ulaganje u edukaciju svih službi koje sudjeluju u odgovoru na veliku nesreću doprinosi brzom i kvalitetnom zbrinjavanju te smanjenju smrtnosti i invaliditeta oboljelih ili ozlijeđenih osoba", istaknula je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja je na simpoziju Medicina u okolnostima katastrofa - jesmo li spremni? održanom u petak, 25. studenog 2022., u Karlovcu govorila o odgovoru zdravstvenog sustava na velike nesreće u prometu.

U svijetu godišnje u prometnim nesrećama smrtno strada više od 1,3 milijuna ljudi, a život u prometu lani su u Hrvatskoj izgubile 292 osobe. Iako je, zahvaljujući dosadašnjim nacionalnim strategijama sigurnosti cestovnog prometa, primjetan trend smanjenja poginulih osoba u prometu, ravnateljica HZHM-a naglasila je kako je za to svakako zaslužna edukacija te dodala da HZHM redovito provodi tečaj Medicinski odgovor na velike nesreće – Cro-MRMI namijenjen zdravstvenim djelatnicima, ali i pripadnicima drugih žurnih službi, a koji ih priprema na izvanredne situacije. Naglasak tečaja je na uvježbavanju trijaže i zbrinjavanja na mjestu nesreće, organizaciji transporta unesrećenih te koordinaciji i suradnji svih žurnih službi na terenu, kao i suradnji istih tih službi s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva.

"Velike prometne nesreće su iznenadne i nepredvidive, poput onih tragičnih koje su se dogodile kod Slavonskog Broda i Varaždina, ali odgovor zdravstvenog sustava i ostalih uključenih mora biti brz, koordiniran, uvježban i kvalitetan", rekla je primarijus Grba-Bujević te zaključila kako upravo MRMI tečaj jamči uspješan odgovor u slučaju istih te je HZHM iz zajma Svjetske banke osigurao sredstva za provedbu još devet ovakvih tečajeva.

Osim ravnateljice HZHM-a, na simpoziju je sudjelovala voditeljica Odjela za edukacije HZHM-a Sanja Predavec, dr. med., a okupio je brojne zdravstvene djelatnike, ali i pripadnike drugih žurnih službi iz RH. Simpozij je sudionicima ponudio širok spektar tema kojima je zajednički nazivnik katastrofa, uključujući COVID-19 epidemiju, velike nesreće, prirodne katastrofe, nuklearne, biološke i/ili kemijske ugroze itd., s naglaskom na potrebnu kontinuiranu edukaciju i uvježbanost te poštivanje etičkih načela prilikom zbrinjavanja u slučaju katastrofa.

Simpozij Medicina u okolnostima katastrofa - jesmo li spremni? održan je u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora - podružnica Karlovačke županije, Hrvatske liječničke komore - podružnica Karlovačke županije, Hrvatskog društva za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu, Hrvatskog društva za hitnu medicinu i Opće bolnice Karlovac.

 

Podijeli: