Održan seminar SZO o utjecaju klimatskih promjena na ljudsko zdravlje

Predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) sudjelovali su na seminaru o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na zdravlje koji se održao 5. srpnja 2016. na Brijunima u organizaciji Akademije medicinskih znanosti, a u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Uz predstavnike HZHM-a na seminaru su sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravlja, stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Državnog hidrometeorološkog zavoda i drugi.

Hrvatska se, kao i ostatak svijeta, suočava s klimatskim promjenama koje se tijekom ljetnih mjeseci manifestiraju visokim temperaturama i prekomjernim vrućinama te su direktan uzrok smrtnosti, ali i velikog broja bolovanja što se negativno odražava na ekonomiju zemlje. Prema podacima HZHM-a, timovi hitne medicinske službe su u razdoblju od 15. svibnja do 15. rujna 2015. godine imali 311.883 intervencije, od kojih čak 80 posto u dane koji su bili označeni kao visoko rizični za mogućnost toplinskih udara. Opasnost od toplinskih udara može se, u suradnji s meteorolozima, predvidjeti i tako spriječiti rizične situacije. Kod nas je taj sustav dobro razvijen kroz Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine, istaknula je na seminaru Inge Heim iz Akademije medicinskih znanosti. Regionalni zavodi za javno zdravstvo redovito upozoravaju na nadolazeće toplotne udare te svoje obavijesti šalju svim zdravstvenim ustanovama, školama, domovima umirovljenika, dok se preko medija izravno obraćaju građanima s preporukama o postupanju.

Ipak, svi polaznici složili su se kako je potrebno donijeti Akcijski plan za zaštitu zdravlja od vrućina kako bi se problem preveniralo te kako bi se poduzele ključne aktivnosti kojima se mogu spriječiti negativni utjecaji toplotnih udara na zdravlje.

 
Podijeli: