Održan sastanak povodom priprema za turističku sezonu

S ciljem pripreme nadolazeće turističke sezone, ministar turizma Gari Cappelli je u petak, 22. ožujka 2019., u Vinkovcima održao sastanak sa svim dionicima koji participiraju u ovoj grani gospodarske djelatnosti, uključujući i Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) koji u suradnji sa županijskim zavodima za hitnu medicinu osigurava kvalitetnu hitnu medicinsku skrb svim građanima RH, ali i njezinim sve brojnim posjetiteljima. Na sastanku su zajednički sagledali dosadašnje aktivnosti te razmijenili mišljenja i ideje o tome kako dodatno unaprijediti kvalitetu usluge i ponude u turizmu, odnosno doprinijeti sigurnosti i uspješnom nastavku ove turističke godine.

Ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. istaknula je važnost hitne medicinske službe (HMS) tijekom turističke sezone te zahvalila ministru turizma na osiguranih 1,5 milijuna kuna za dodatne timove HMS-a u turističkim odredištima sedam primorskih županija. „Tijekom prošlogodišnje sezone, broj intervencija timovima HMS-a iz jadranskih županija povećao se 60 posto, pri čemu je apsolutni rekorder Splitsko-dalmatinska županija s 59.373 intervencije“, naglasila je primarius Grba-Bujević. Dodala je kako će i ove godine na prometnicama dežurati dodatni timovi HMS-a, a nalazit će se na 22 punkta. Prošle godine ti timovi imali su ukupno 2.701 intervenciju tijekom kojih su zbrinuli 2.825 pacijenata. U cilju veće dostupnost hitne medicinske skrbi pacijentima na otocima, ali i pacijentima u ostalim udaljenim i prometno loše povezanim područjima, međuresornom suradnjom osiguran je hitni zračni medicinski prijevoz s helikopterskim bazama u Dubrovniku, Divuljama kraj Trogira i na otoku Krku. Iz te tri baze je tijekom turističke sezone 2018. zbrinuto 564 pacijenata u ukupno 496 intervencija.

Osim helikopterima, hitne pacijente koji se nalaze na otocima i cestovno nedostupnim priobalnim mjestima zbrinjava se i pomorskim putem, pri čemu se koriste plovila Obalne straže, lučkih kapetanija, ali i redovnih trajektnih linija. „U suradnji s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pokrenut je projekt uspostave pomorske hitne medicinske službe, u čiju svrhu će se iz sredstava EU nabaviti šest brzih brodova namjenski opremljenih za pružanje hitne medicinske skrbi, a koji će se nalaziti na lokacijama Dubrovnik, Mali Lošinj, Rab, Supetar, Šibenik i Zadar“, rekla je ravnateljica HZHM-a te istaknula kako radna skupina Ministarstva zdravstva radi na uspostavi namjenskog helikopterskog HMS-a.

„U ovu godinu ulazimo s pripremama za zakonodavne promjene koje prate svjetske turističke trendove. Iz toga bi trebali proizaći i brojni sinergijski učinci ne samo u kvaliteti tržišnog nastupa i stvaranju prepoznatljivih turističkih brendova, već bi se osigurala i prijeko potrebna troškovna efikasnost sustava turističkih zajednica u sferi promocije i provedbe projekata. Hrvatska je tijekom proteklih godina ostvarila odlične rezultate. Za to ste svi vi zaslužni i zato vam želim izraziti iskreno i prijateljsko hvala na svakoj aktivnosti koju poduzimate. Izuzetno nam je važan nastavak kvalitetne i plodonosne suradnje sa svima vama jer samo zajedničkim radom možemo osigurati uspješnu budućnost hrvatskog turizma“, naglasio je tom prigodom ministar Cappelli te dodao kako sve što radimo mora biti temeljeno na kvaliteti u svim segmentima, odnosno vrhunskoj ponudi.

Podijeli: