Održan sastanak o operativnim smjernicama u slučaju zaraze virusom ebole

Na poziv ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maje Grbe-Bujević, dr. med. u prostorijama Zavoda u ponedjeljak, 10. studenog 2014., održan je drugi sastanak svih dionika koji sudjeluju u organizaciji i provedbi preventivnih i protuepidemijskih mjera vezanih za virus ebole i hitnu medicinsku službu (HMS).

Na sastanku se raspravljalo o prijedlogu novih operativnih smjernica za postupanje u slučaju zbrinjavanja osobe zaražene virusom ebole, a koje je žurno izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). U smjernicama su jasno definirana pitanja organizacije prijevoza, osobne zaštitne opreme i edukacije o primjeni iste te organizacije dekontaminacije u djelatnosti HMS-a. Također, dogovoreni su i termini edukacije o pravilnom korištenju zaštitne opreme u slučaju sumnje na ebolu za djelatnike županijskih zavoda za hitnu medicinu. Edukacije provodi HZJZ, a održat će se 18. studenog 2014. od 10 do 13 sati te 20. studenog 2014. od 13 do 16 sati u Edukacijskom centru HZJZ-a.

Uz primarius Grbu-Bujević i njezine suradnice, dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibardu, dr. med. i mr. sc. Milenu Car, dr. med., na sastanku su bili predstavnici Ministarstva zdravlja Dunja Skoko-Poljak, dr. med. i Tomo Pavić, dr. med., zatim predstavnici HZJZ-a dr. sc. Tamara Poljičanin, dr. med., Goranka Petrović, dr. med., mr. sc. Sanja Kurečić Filipović, dr. med., dr. sc. Marijan Erceg, dr. med. i dr. sc. Krunoslav Capak, dr. med. Od predstavnika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na sastanku je bio Vedran Čardžić, dr. med., dok je iz Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ stigla Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr. med., a iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. Sastanku su prisustvovali i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba doc. prim. dr. sc. Dubravko Huljev, dr. med. te Altijana Kadić, dr. med. iz HLZ Hrvatskog društva za hitnu medicinu.

Podijeli: