Održan regionalni sastanak Akutni palijativni pacijent u hitnoj medicini

U organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu u prostorijama Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci danas je održan regionalni sastanak Akutni palijativni pacijent u hitnoj medicini. Sastanak je otvorila pomoćnica ministra zdravlja Dijana Cimera, dr. med., a uz ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maju Grbu-Bujević, dr. med., pročelnicu Upravnog odijela za zdravstvo doc. dr. sc. Đuliju Malatestinić, dr. med. te prodekanicu za nastavu Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Danielu Malnar, dr. med., regionalni sastanak privukao je i predstavnike Zavoda za hitnu medicinu iz Istarske, Karlovačke, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije, kao i ravnatelje županijskih zavoda za javno zdravstvo te predstavnike hitnih prijema KBC Rijeka, OB Pula, OB Karlovac, OB Ogulin i OB Gospić.

Regionalni sastanak održan je u okviru Strateškog plana razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2014.-2016. s ciljem informiranja djelatnika hitne medicinske službe (HMS) o organizacijskim promjenama u zdravstvenom sustavu vezanim uz palijativnu skrb te unapređenja zbrinjavanja akutnog palijativnog pacijenta u HMS-u. Hrvatski zavod za hitnu medicinu je, pri organizaciji, surađivao s predstojnicom Zavoda za palijativnu medicinu KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Karmen Lončarek, dr. med., koja je, također, članica Povjerenstva Ministarstva zdravlja za praćenje provedbe strateškog plana razvoja palijativne skrbi u RH.

Uz prof. dr. sc. Karmen Lončarek, dr. med., na regionalnom sastanku sudjelovali su i drugi renomirani hrvatski stručnjaci s područja palijativne skrbi i hitne medicine. Ovo je prvi od najavljena četiri regionalna sastanka Akutni palijativni pacijent u hitnoj medicini na kojem su djelatnici HMS-a dobili uvid u konkretne promjene u funkcioniranju sustava palijativne skrbi, ali i sudjelovali u raspravi o smjernicama za akutna stanja u palijativnoj skrbi.

Podijeli: