Održan 4. kongres Hrvatskog društva za sigurnost pacijenta s međunarodnim sudjelovanjem

Kako nacionalni standardi u hitnoj medicini, objavljeni u rujnu u Narodnim novinama (br. 80/2016), utječu na unaprjeđenje sigurnosti hitnih pacijenata okupljenima je na 4. kongresu Hrvatskog društva za sigurnost pacijenta s međunarodnim sudjelovanjem predstavila ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., dok je njezina suradnica mr. sc. Milena Car, dr. med. govorila o sigurnosnim praksama u postupcima oživljavanja.

Uz predstavnice HZHM-a, sudionici Kongresa imali su priliku čuti predavanja niza istaknutih stručnjaka iz različitih područja medicine. O sigurnosti pacijenata u Velikoj Britaniji govorio je medicinski voditelj grupe Spire Healthcare – kirurg Jean-Jacques de Gorter, dok je liječnik Leopold-Michael Marzi iz Allgemeines Krankenhaus s prisutnima podijelio svoja iskustva o sigurnosti pacijenta u navedenoj bečkoj bolnici. Na Kongresu su, također, ponovo dodijeljene nagrade za posebna dostignuća u unapređenju sigurnosti za pacijenta. Ove godine priznanje je, između ostalih, dobio Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije za akciju Hitna medicinska služba na biciklima. Akciju su, u cilju brže i bolje dostupnosti, a time i veće sigurnosti pacijenta, proveli djelatnici županijskog Zavoda na volonterskoj bazi tijekom Špancirfesta. Tim na biciklu sastojao se od liječnika i medicinske sestre, odnosno tehničara, a u deset dana koliko je trajao festival imali su ukupno 26 intervencija, od čega tri s teškim ozljedama.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba, Kongres je organiziralo Hrvatsko društvo za sigurnost pacijenta, uz pomoć Centra za promicanje europskih standarda u zdravstvu, Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite, Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost i Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Podijeli: