Održan 3. regionalni sastanak zavoda za hitnu medicinu

U organizaciji Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu u prostorijama Kongresnog centra Poljud Split održan je 3. regionalni sastanak zavoda za hitnu medicinu koji je okupio ravnatelje, njihove zamjenike i pomoćnike, medicinske voditelje, pravnike i zainteresirane zdravstvene djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Ličko-senjske županije. Ukupno su sastanku prisustvovala 102 hitnjaka.

Središnja tema 3. regionalnog sastanka zavoda za hitnu medicinu bila je medicinska dokumentacija u djelatnosti izvanbolničke hitne medicinske službe i njezini pravni aspekti. O medicinskoj dokumentaciji i potrebi njenog pravilnog ispunjavanja okupljenima je govorila  zamjenica ravnateljice Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr. med. Osim što je to dokument o zdravstvenom stanju pacijenta, medicinska dokumentacija je „temelj zdravstveno statističkih izvješća, indikator kvalitete rada, služi za praćenje troškova liječenja, ali i kao baza podataka za znanstvena istraživanja“ izjavila je doktorica Bošan-Kilibarda.

S pravnim aspektima vođenja medicinske dokumentacije, poput prava pacijenta na uvid u svoju medicinsku dokumentaciju, ali i na pravo trećih osoba na uvid u medicinsku dokumentaciju, zatim s propisima kojima se uređuje dužnost vođenja, sadržaj i čuvanje tajnosti podataka medicinske dokumentacije, kao i s posljedicama nepridržavanja navedenih dužnosti, prisutne su upoznali viši stručni savjetnik za pravne poslove Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu Vedran Drljača, dipl. iur. te ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Jasminka Begić, dipl. iur.

Podijeli: