Odjel hitne medicine otvoren u Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod

U Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić otvorio je danas osmi odjel hine medicine (OHM) izgrađen u okviru Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu. Svečanom otvorenju prisustvovala je i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja je kao načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja otvorila trening zbrinjavanja masovne nesreće Croatian Medical Response to Major Incidents Course.

Odjel hitne medicine na jednom mjestu zaprima, pregledava, dijagnosticira i liječi pacijente s hitnim stanjima, a sastoji se od ulaza za vozila hitne službe, trijaže, laboratorija, reanimacijske i operacijske sale te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata. Sa suvremenom opremom i hitnim pacijentom u središtu interesa svih specijalista i dijagnostike u bolnici OHM osigurava visok standard i kvalitetnije zbrinjavanje pacijenata. Za njegovu potpunu funkcionalnost pobrinuo se Hrvatski zavod za hitnu medicinu koji provodi edukaciju djelatnika ovih novoustrojenih odjela kako bi savladali proces trijaže. Trijažom se, istaknula je prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., „osigurava ispravna i pravodobna procjena svih pacijenata te određuje redoslijed njihova zbrinjavanja“. Dosad je edukaciju Trijaža u odjelu hitne medicine završilo 309 djelatnika, od čega 11 iz OB Slavonski Brod.

Do kraja 2013. godine u funkciji će biti 21 odjel hitne medicine koji će biti na raspolaganju pacijentima u Republici Hrvatskoj što će znatno doprinijeti kvalitetnijem zbrinjavanju hitnih pacijenata. Trening zbrinjavanja masovne nesreće Croatian Medical Response to Major Incidents Course koji se održava u Slavonskom Brodu također doprinosi kvaliteti bolničkog zbrinjavanja hitnih pacijenata budući da se njegovom organizacijom uspostavlja sustav medicinskog odgovora na velike nesreće u RH.

Podijeli: