Objavljen četvrti broj časopisa Hitna medicinska služba

Tik pred Nacionalni dan hitne medicinske službe, objavljen je novi broj časopisa Hitna medicinska služba. Tema broja ovog, četvrtog, izdanja, posvećena je projektu Oživljavanje u zajednici proizašlom iz Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“, a kojeg zajednički provode Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Uz brojne novosti iz djelatnosti hitne medicine, u ovom broju donosimo intervju s pročelnicom Zavoda za palijativnu medicinu KBC-a Rijeka i koordinatoricom projekta Bolnica prijatelj palijative Povjerenstva Ministarstva zdravlja prof. dr. sc. Karmen Lončarek, dr. med. s kojom smo razgovarali o regionalnim stručnim sastancima namijenjenim djelatnicima hitne medicinske službe, a vezanim za zbrinjavanje palijativnih pacijenata.

Također, predstavljamo vam uspješnu medicinsku sestru Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije Sanju Matanović te, kroz razgovor s medicinskim tehničarom i književnikom Đonijem Božićem iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, otkrivamo što povezuje zdravstvene djelatnike i pisce. Iz intervjua sa sanacijskom upraviteljicom zagrebačke Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ prof. dr. sc. Adrianom Vince, dr. med. saznajte kako se hrvatski zdravstveni sustav pripremio na moguću pojavu virusa ebole i prijeti li epidemija ebole europskim zemljama. U ovom broju pročitajte i što voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Carlos Piñerúa misli o sustavu hitne medicine u Hrvatskoj te hoće li Svjetska banka i dalje ulagati u hrvatsko zdravstvo, kao i pregršt drugih zanimljivosti iz područja hitne medicine.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu dostavit će, tijekom sljedećeg tjedna, časopis svim županijskim zavodima za hitnu medicinu te bolničkim centrima za hitnu medicinu. Podsjećamo da časopis možete preuzeti i u PDF formatu ovdje. Koristimo ovu priliku da vas još jednom pozovemo da nam se pridružite u izradi časopisa te da svojim stručnim prilozima i zanimljivostima iz prakse sadržajno obogatite sljedeća izdanja.

Podijeli: