Obilježena osma godišnjica rada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Karlovac

Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) Opće bolnice Karlovac danas je videokonferencijom obilježio osmu obljetnicu rada, a virtualno druženje okupilo je niz uzvanika, uključujući ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maju Grba-Bujević, dr. med. i njezinog pomoćnika za sestrinstvo Damira Važanića, mag. med. techn., županicu Karlovačke županije Martinu Furdek Hajdin, dipl. ing. arh., ravnatelja Opće bolnice Karlovac Nikšu Anticu, dipl. iur., univ. mag. admin. sanit. sa suradnicima, kao i predstavnike bolničke hitne medicinske službe (HMS) iz drugih dijelova Hrvatske.

Ravnateljica HZHM-a čestitala je svim djelatnicima ovu važnu obljetnicu te naglasila kako je upravo pojava globalne zdravstvene krize izazvane novim koronavirusom istaknula važnost HMS-a kao prve i najvažnije karike u lancu zbrinjavanja hitnih pacijenata. Pri tom je, dodala je primarius Grba-Bujević, od iznimne važnosti stručan i educiran kadar kojim OHBP Karlovac obiluje. Također, pozvala je sve djelatnike OHBP-a Karlovac da svojim znanjem, vještinama i odgovornim ponašanjem nastave i dalje pružati svoj maksimum u zbrinjavanju svih hitnih pacijenata.

Županica Martina Furdek Hajdin, dipl. ing. arh. zahvalila je svim djelatnicima OHBP-a koji, nerijetko izlažući i svoje zdravlje, spašavaju živote ozlijeđenih i bolesnih ljudi. "To najbolje znaju i osjećaju ljudi koji su osobno imali iskustva zbrinjavanja i liječenja u OHBP-u Opće bolnice Karlovac, stoga je vrijednost njihova rada nemjerljiva i vrijedna poštovanja svih naših građana. Karlovačka županija iznimno cijeni rad djelatnika OHBP-a te će pomagati u njegovu funkcionalnom dijelu kao što je to, kao osnivač Opće bolnice Karlovac, činila i do sada", istaknula je županica Furdek Hajdin.

Glavni tehničar karlovačkog OHBP-a Dušan Savić, mag. med. techn. napomenuo je da je prije osam godina OHBP brojio 21 zdravstvenog djelatnika, dok ih je danas 35 - pet specijalista hitne medicine i 30 medicinskih sestara, odnosno tehničara. Zahvaljujući kontinuiranom usavršavanju i edukaciji spremni su na sve izazove, rekao je glavni tehničar Savić, a u proteklih osam godina ukupno su zbrinuli 280 tisuća pacijenata. Od otvorenja OHBP-a Karlovac zabilježen je pad hospitalizacija, što je i cilj pravilnog i djelotvornog rada OHBP-a, napomenula je Davorka Furdek, medicinska sestra iz karlovačkog OHBP-a i nacionalna instruktorica trijaže koja je ovom prigodom predstavila rezultate rada OHBP-a te prikazala organizaciju njihova rada tijekom aktualne pandemije. Upravo se trijaža, naglasila je Davorka Furdek, pokazala kao glavni potporanj zdravstvenom sustavu u borbi protiv novog koronavirusa.

Karlovački OHBP izgrađen je u sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu koji je, uz pomoć zajma Svjetske banke, provelo Ministarstvo zdravstva. OHBP Karlovac jedinstveno je ulazno mjesto u bolnici za sve hitne pacijente 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, što je u skladu s praksom modernih, dobro organiziranih zdravstvenih sustava.

Podijeli: