Obilježena deseta godišnjica rada OHBP-a Karlovac

Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP) Opće bolnice Karlovac obilježio je jučer jubilarnu, desetu godišnjicu rada prigodnom svečanošću koja je okupila brojne uzvanike, uključujući zamjenika ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Damira Važanića, mag. med. techn. sa suradnicima i zamjenicu županice Karlovačke županije Vesnu Hajsan Dolinar.

"OHBP Karlovac je relativno mlad Odjel, no zahvaljujući kvalitetnom i educiranom kadru osigurava dostupnost kvalitetne bolničke hitne medicinske skrbi svim potrebitima, dok njegovi instruktori svoja znanja i iskustva nesebično prenose djelatnicima OHBP-a iz svih dijelova Hrvatske", istaknuo je tom prigodom zamjenik ravnateljice HZHM-a te svim djelatnicima OHBP-a zahvalio na profesionalnom i predanom radu te im čestitao na prvih deset godina uspješnog rada.

U proteklih deset godina karlovački OHBP zbrinuo je oko 320 000 pacijenata, što znači da na godišnjoj razini obrade 32 000 pacijenata, najviše s područja Karlovca, Karlovačke županije, ali i iz Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke, Primorsko-goranske te Ličko-senjske županije. Ukupno prosječno vrijeme boravka pacijenata na OHBP-u je dva sata i 27 minuta, a oko četvrtine pacijenata je otpušteno unutar sat vremena, istaknuto je na svečanosti.

Danas je u OHBP-u Karlovac zaposleno 35 medicinskih sestra i tehničara te četiri liječnika - tri specijalista i jedan specijalizant hitne medicine koji na raspolaganju imaju suvremenu medicinsku opremu, poput anestezioloških aparata, rendgena s mobilnim dijelom, monitora za praćenje životnih funkcija, EKG aparata i mobilnih ultrazvučnih uređaja. OHBP je izgrađen u sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu koji je, uz pomoć zajma Svjetske banke, provelo Ministarstvo zdravstva. Odjel je jedinstveno ulazno mjesto u bolnici za prijem, obradu i zbrinjavanje pacijenata s hitnim stanjima 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. Sastoji se od ulaza za vozila hitne službe, trijaže, laboratorija, reanimacijske i operacijske sale te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata.

 

Podijeli: