Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

Svečanom akademijom u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka danas je završilo središnje obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe (HMS) kojim se, već sedmu godinu zaredom, nastoji senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti. „Izražavam vam zahvalnost za sve ono što svakog dana i svake noći činite za spašavanje i pomaganje bolesnima i ozlijeđenima u RH“, rekao je tom prigodom izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar zdravstva Milan Kujundžić te istaknuo zadovoljstvo trenutnim stanjem u HMS-u.

Svoj dan danas je proslavilo gotovo 4.000 djelatnika HMS-a, a veliko priznanje i značajnu podršku dali su im još izaslanik predsjednice RH Alen Ružić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Davor Vukobrat te brojni drugi gosti.

„Kontinuiranim radom HZHM je postavio dobre temelje za daljnji razvoj i dodatne pozitivne iskorake u sustavu, a nastojat ćemo i dalje proaktivno i strateški razvijati sustav hitne medicine s fokusom na promjene koje će cjelokupni sustav učiniti još kvalitetnijim“, istaknula je ravnateljica HZHM-a Maja Grba-Bujević. Naglasila je važnost sustavne edukacije djelatnika HMS-a koju HZHM provodi kroz projekte Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine i e-Usavršavanje te nužnost uspostave pomorskog i helikopterskog HMS-a. „Potrebno je uvesti promjene u organizaciji rada svih dionika primarne zdravstvene zaštite kako bi se HMS-u omogućilo brzo djelovanje u hitnim slučajevima“, dodala je ravnateljica HZHM-a te navela da se problem sve većeg nedostatka liječnika u HMS-u može riješiti prvenstveno proširivanjem ovlasti medicinskim sestrama i tehničarima te primjenom telemedicine.

Prema podacima HZHM-a prošle je godine izvanbolnički HMS imao ukupno 795.366 intervencija, dok je bolnički HMS zbrinuo 689.014 pacijenata. Ovi podaci ukazuju na veliku odgovornost djelatnika HMS-a koji su, stoga, obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a započeli edukacijskim programima za građane. Svi zainteresirani građani razgledali su vozila i opremu HMS-a te se upoznali s djelokrugom rada HMS-a, kao i s jednostavnim vještinama pružanja pomoći kojima mogu „kupiti vrijeme“ ozlijeđenoj ili oboljeloj osobi do dolaska tima HMS-a i tako doprinijeti njenom boljem zdravstvenom ishodu.

Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travanj proglasio Nacionalnim danom HMS-a čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje djelatnost i dostignuća HMS-a približiti svojim građanima. Središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a održalo se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

Podijeli: