Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe 30. travanj

Diljem Hrvatske danas je obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe (HMS) kojim djelatnici HMS-a nastoje informirati i senzibilizirati građane o specifičnostima ove djelatnosti te ih educirati da ispravnim postupcima pozivanja HMS-a doprinesu boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđene ili oboljele osobe. Prema dostupnim podacima, od 1,5 milijuna pacijenata koliko ih godišnje zbrine bolnička i izvanbolnička HMS, čak 80 posto pacijenata koji traže pomoć nisu hitni pacijenti, te usporavaju brzinu rada HMS-a i dovode u opasnost živote ljudi koji imaju neko stvarno hitno stanje. Stoga su djelatnici hitne službe diljem Hrvatske obilježili Dan HMS-a otvaranjem svojih vrata za građane koje su kroz razgovor i dijeljenje informativnih letaka upoznali s načinom rada HMS-a na dobrobit sigurnosti cijele zajednice.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu u suradnji sa županijskim zavodima i svim djelatnicima HMS-a kontinuirano radi na podizanju kvalitete hitne medicinske usluge u korist hrvatskih građana. U proteklih pet godina u sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu osigurana je učinkovitija, dostupnija i brža hitna medicinska usluga, obnovljen je vozni park izvanbolničkog HMS-a, uvedena je specijalizacija iz hitne medicine te dodatno usavršavanje svih djelatnika. Pored toga, uvedeni su standardi opreme, vozila i odjeće djelatnika HMS-a te su izrađene smjernice postupaka zbrinjavanja hitnih pacijenata. Proglašenjem 30. travnja za Nacionalni dan HMS-a, Hrvatski sabor prepoznao je važnost i ulogu hitne medicine u svakodnevnom zbrinjavanju hitnih pacijenata, a Hrvatska se pridružila nizu svjetskih zemalja koje tako nastoje djelatnost i dostignuća HMS-a približiti građanima.

Ovogodišnje središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a održano je u Puli, gdje se pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije održalo prvo Međunarodno natjecanje timova HMS-a u Hrvatskoj. Susret je okupio 23 tima HMS-a iz Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske koji su se natjecali u zbrinjavanju hitnih pacijenata prema četiri scenarija bazirana na realnim situacijama. „Natjecateljski duh najsnažnija je motivacija za izvrsnost u radu“, istaknula je na svečanom proglašenju pobjednika ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te dodala kako su upravo motivirani djelatnici „kamen temeljac na kojem smo izgradili moderan sustav hitne medicine u RH“. Također je svim djelatnicima HMS-a čestitala njihov dan i zahvalila im na svakodnevnom, nesebičnom i visoko profesionalnom zbrinjavanju hitnih pacijenata.

Nacionalni dan HMS-a popratili su i mnogi mediji:

Teklić: Poštujte ljude koji spašavaju živote  Večernji list: 'Hitna je odlično organizirana i opremljena, ali i opterećena nehitnim pozivima' HRT: Dan hitne medicinske službe Radio Mrežnica: Karlovačka Hitna u hrvatskom je vrhu Večernji list: Nastavi li se navala na hitnu zbog kašlja i posjekotina, pacijent s infarktom će umrijeti čekajući Mnovine: Hitna pomoć educira građane Kaportal: Hitna služba obilježava svoj dan – pohvalili se stručnim zaposlenicima i najmodernijom opremom Dalmacija News: Šibenik: Obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe Varaždinske vijesti: Varaždinska hitna obilježila svoj dan

Podijeli: