O telemedicini u RH na konferenciji Budućnost je sada

Na sedmoj konferenciji digitalne medicine Budućnost je sada koja se u petak, 29. ožujka 2019., održala u Zagrebu o razvoju i primjeni telemedicine govorio je pomoćnik ravnateljice za telemedicinu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Zoran Zorica, str. spec. ing. techn. inf.

Zorica je u svom predavanju indikativnog naziva Telemedicina u RH: što imamo, a ne znamo da imamo? naglasio važnost telemedicine, odnosno liječenja na daljinu uporabom informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Medicinske usluge uključene u digitalnu razmjenu nalaza, snimaka, očitanja, postavljanja dijagnoze i drugog mišljenja pretežno su iz područja radiologije, neurologije, neurokirurgije, gastroenterologije, kardiologije, ali i drugih. "Mreža telemedicinskih centara u RH danas pokriva 64 zdravstvene ustanove i broji 139 aktivnih telemedicinskih centara čime se osigurava dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite u svim dijelovima RH, uključujući otoke, ruralna i prometno izolirana područja", istaknuo je pomoćnik ravnateljice HZHM-a. Dodao je kako značaj telemedicine posebno raste u manjim sredinama zbog sve izraženijeg problema nedostatka liječnika, i to najviše specijalista, ali i zbog toga što telemedicina bržim prijenosom informacija, odnosno slanjem podataka o pacijentu te skraćivanjem vremena potrebnog za intervenciju, znatno reducira troškove zdravstvenog sustava.

Konferencija Budućnost je sada okupila je u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema državnu administraciju, liječnike, farmaceutske i IT tvrtke kao lidere razvojnih procesa iz područja digitalne medicine. Na konferenciji je sudjelovala i ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., a otvorio ju je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med. koji je tom prigodom rekao kako telemedicina u RH funkcionira, no da ju je potrebno i dalje razvijati. „Digitalne tehnologije su sadašnjost i budućnost i pomažu svim sustavima, a poglavito mogu pomoći zdravstvenom sustavu. U tom smjeru hrvatski zdravstveni sustav krenuo je prije desetak godina, a mi nastavljamo u tom pravcu“, izjavio je ministar zdravstva.

Uz telemedicinu, glavne teme ovogodišnje konferencije Budućnost je sada bile su digitalna rješenja u onkologiji, eZdravstvo, kako bolje iskoristiti postojeće zdravstvene podatke te primjena EU regulative o zaštiti osobnih podataka (GDPR). Konferencija je održana u organizaciji tvrtke HIT konferencija.

 
Podijeli: