O partnerstvu ljudske i umjetne inteligencije u trijaži na virtualnoj konferenciji o integriranoj skrbi

U virtualnom okruženju danas je započela 20. međunarodna konferencija o integriranoj skrbi na kojoj je digitalni poster Uloga umjetne inteligencije kod trijaže u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu predstavio pomoćnik ravnateljice za telemedicinu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Rikardo Protrka, mag. inf., univ. spec. oec.

Predstavnici HZHM-a, Rikardo Protrka, mag. inf., univ. spec. oec. i Vedrana Anđelić, struč spec. oec. analizirali su podatke više bolničkih ustanova te su uočili razlike u učestalosti određenih trijažnih kategorija. Digitalni poster produkt je te analize. "Partnerstvo ljudske i umjetne inteligencije u trijaži poželjna je pojava jer zajedno imaju izgleda za eliminiranje mogućih pogrešaka pri obradi hitnih pacijenata", istaknula je Anđelić. Uz pomoć umjetne inteligencije postigla bi se bolja povezanost i optimizacija informacijskih sustava te bi sustav raspolagao većom količinom podataka iz kojih bi bilo moguće dobiti odgovarajuće trijažne ishode. "Time bi se povećala brzina reakcije na relativno slične ili iste mjerne postupke kod algoritamske predikcije podataka za određivanje trijažne kategorije", zaključio je Protrka.

Digitalni poster Uloga umjetne inteligencije kod trijaže u OHBP-u

Virtualnu konferenciju otvorilo je predavanje ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen-Koržinek koja je istaknula prednosti korištenja kulturnih programa za promicanje zdravlja, a preko 1 000 okupljenih stručnjaka za integriranu skrb iz više od 80 zemalja podržali su i državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić, dr. med. i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Iako se konferencija prvotno trebala održati u Šibeniku, organizatori su ju zbog epidemiološke situacije premjestili u online format. Osim danas, konferencija će se održati i sljedeće tri srijede u rujnu, a sudionici mogu pristupiti cjelovitom programu plenarnih izlaganja, paralelnih sesija, networking sesija i izložbenih prostora, te odslušati izabrane sesije baš kao na fizičkom kongresu.

Organizatori ove digitalne konferencije su International Foundation for Integrated Care, Ministarstvo zdravstva, Grad Zagreb, Dom zdravlja Zagreb - Centar, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu, Međunarodno sveučilište Libertas i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Podijeli: