O odgovoru i pripremi zdravstvenog sustava na velike nesreće i katastrofe na kongresu HDMSARIST -a

"Velike nesreće i katastrofe mogu nastupiti iznenada, neočekivano i bilo gdje, stoga je iznimno važno integrirano i koordinirano djelovanje zdravstvenog sustava na strateškoj, taktičkoj i operativnoj razini", istaknuo je zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn. na 16. kongresu Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST) koji je jučer započeo u Vodicama.

Ponukan aktualnom situacijom s poplavama u Hrvatskoj i susjednoj Italiji, zamjenik ravnateljice HZHM-a je na prvom od dva održana predavanja podsjetio sudionike kongresa da je naš zdravstveni sustav jednako brzo, kvalitetno i efikasno odgovorio na velike prometne nesreće, poput onih kod Varaždina i Slavonskog Broda, ali i pri zbrinjavanju stanovnika nakon potresa na Banovini i u Zagrebu, tijekom pandemije bolesti COVID-19, migrantske krize te poplave u istočnoj Hrvatskoj.

Funkcioniranje zdravstvenog sustava u takvim kriznim situacijama u praksi zahtjeva, uz prevenciju, i dobru pripremu, otkrio je na svom drugom, okupljenima veoma atraktivnom predavanju dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn. Dodao je da HZHM proteklih deset godina provodi tečaj Medicinski odgovor na velike nesreće – Cro-MRMI namijenjen zdravstvenim djelatnicima, ali i pripadnicima drugih žurnih službi. Naglasak tečaja stavljen je na uvježbavanje trijaže i zbrinjavanja na mjestu nesreće, organizaciju transporta unesrećenih te koordinaciju i suradnju svih žurnih službi na terenu, kao i suradnju istih tih službi s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva. S obzirom na to da tečaj osigurava uspješan odgovor u slučaju izvanrednih kriznih situacija, HZHM je iz zajma Svjetske banke osigurao sredstva za provedbu još devet ovakvih tečajeva.

Ovogodišnji, 16. kongres Hrvatskog društva medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije će do nedjelje obraditi još niz zanimljivih tema iz područja sestrinske dokumentacije, specijalističkog obrazovanja, kompetencija medicinske sestre u transfuzijskom liječenju, pedijatrijske i neonatalne intenzivne skrbi i dr.

Podijeli: