Novi broj časopisa "Hitna medicinska služba"

Izašao je novi broj časopisa Hitna medicinska služba u izdanju Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) koji donosi mnoštvo zanimljivih i aktualnih tema iz područja hitne medicine. Tiskana izdanja upravo su na putu prema svojim čitateljima, a u međuvremenu preuzmite i čitajte časopis Hitna medicinska služba u digitalnom obliku.

Središnju temu četrnaestog broja posvetili smo nizu inovativnih projekata HZHM-a kojima je primarni cilj daljnji razvoj sustava hitne medicine i telemedicine. Unapređenje znanja i vještina djelatnika, modernizacija njihovih radnih uvjeta, procesa i opreme te podizanje kvalitete hitne medicinske skrbi i telemedicinskih usluga, temeljne su odrednice projekata koje HZHM provodi u suradnji s partnerima iz lokalne zajednice, zemlje i inozemstva.

I u ovom broju časopisa čekaju vas naše redovite rubrike. Dok u rubrici Karijere donosimo presjek impresivne četrdesetogodišnje karijere ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Davora Vukobrata, dr. med., u rubrici Ljudi predstavljamo vam osebujnog i svestranog Gorana Stokića, bacc. med. techn. iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Naši suradnici, zdravstveni profesionalci – Branka Bardak, dr. med., prim. Boris Hrečkovski, dr. med., Marijan Bašić, mag. med. techn. i doc. prim. dr. sc. Josip Samardžić, dr. med. podijelili su s nama kronologiju medicinskog odgovora na veliku prometnu nesreću koja se u srpnju 2021. dogodila na autocesti A3 kod Slavonskog Broda. Brz i kvalitetan odgovor sustava hitne medicine rezultat je kontinuirane edukacije, odnosno tečaja Cro-MRMI koji se redovito održava upravo u Slavonskom Brodu. Djelić atmosfere s posljednjeg održanog tečaja možete vidjeti u našoj rubrici Edukacija.

Sa zbrinjavanjem velike nesreće susreo se i Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije kada je njihovo područje u prosincu prošle godine pogodio razorni potres magnitude 6,2 prema Richteru. Nažalost, sedam je osoba preminulo, a posljedice potresa i danas su vidljive. Pružanje hitne medicinske skrbi među ruševinama i u uvjetima otežane komunikacije bilo je zahtjevno i izazovno, a više o organizaciji rada hitne medicinske službe neposredno nakon potresa pročitajte u intervjuu s ravnateljem sisačko-moslavačkog Zavoda Tomislavom Fabijanićem, dr. med. U ostatku časopisa pronađite još pregršt tema vezanih za edukacije u hitnoj medicini, ali i ostale novosti iz ove djelatnosti.

Podijeli: