Najava: Predstavljanje Smjernica za postupanje izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe u slučaju nesreća s kemikalijama

Smjernice za postupanje izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe u slučaju nesreća s kemikalijama najnovije su izdanje Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM), a predstavit će ih ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. u utorak, 20. studenoga 2018., s početkom u 15 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu, Šubićeva 9. Svi ste pozvani!

Smjernice za postupanje izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe u slučaju nesreća s kemikalijama uredili su mr. sc. Rajka Turk, mag. pharm. iz Centra za kontrolu otrovanja Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, dr. sc. Ingrid Bošan Kilibarda, dr. med. iz HZHM-a te Zdravko Lovrić, dipl. ing., univ. mag. pharm. iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping. Smjernice su namijenjene djelatnicima hitne medicinske službe kako bi u slučaju kemijske ugroze brzo i djelotvorno zbrinuli unesrećene i pri tom izbjegli kontaminaciju. Obuhvaćaju najvažnije štetne učinke kod akutnog izlaganja kemikalijama, od nadražujućeg i nagrizajućeg djelovanja do sistemskih učinaka na središnji živčani, krvotvorni i druge sustave, zatim procedure za postupanje kod kemijskih nesreća s naglaskom na nesreće većih razmjera te upute za izvanbolničku i bolničku hitnu medicinsku službu pri zbrinjavanju pacijenata kontaminiranih nekim od najvažnijih skupina ili pojedinačnih kemikalija. Ovo je prvi dokument takve namjene i obuhvata u Republici Hrvatskoj, a kao podloga za izradu Smjernica korišteni su postojeći priručnici i relevantne međunarodne publikacije.

Predstavljanje Smjernica za postupanje izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe u slučaju nesreća s kemikalijama bit će bodovano sukladno pravilima Hrvatske liječničke komore te Hrvatske komore medicinskih sestara. Spomenimo i to da Smjernice, kao i sva ostala izdanja HZHM-a, možete, potpuno besplatno, preuzeti ovdje.

Podijeli: