Na stručnom skupu u Dugoj Resi predstavljene Nacionalne smjernice za rad izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe s pacijentima kojim je potrebna palijativna skrb

Na stručnom skupu Palijativna skrb u Karlovačkoj županiji danas, koji se u organizaciji Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Projektnog tima za palijativnu skrb Karlovačke županije 2. lipnja 2016. održao u gradskoj vijećnici Duge Rese, predstavljen je priručnik Nacionalne smjernice za rad izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe (HMS) s pacijentima kojim je potrebna palijativna skrb. Stručni skup je pozdravila i podržala pomoćnica ministra zdravlja dr. sc. Delfa Radić- Krišto, dr. med.

Priručnik, koji sadrži općenite informacije o palijativnoj skrbi, zatim informacije o specifičnom kliničkom prosuđivanju pri zbrinjavanju pacijenta, kao i o komunikaciji s pacijentom i obitelji, predstavila je pročelnica Zavoda za palijativnu medicinu KBC-a Rijeka i Katedre za oftalmologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te ujedno i urednica Smjernica prof. dr. sc. Karmen Lončarek, dr. med., dok je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. prisutnima ispričala otkud ideja za izradu Smjernica. Priručnik je nastao nakon što su se u organizaciji HZHM-a održali regionalni stručni sastanci pod nazivom Akutni palijativni pacijent u hitnoj medicini na kojima se, sukladno Strateškom planu razvoja palijativne skrbi u RH za razdoblje 2014.-2016. Ministarstva zdravlja, raspravljalo o unapređenju akutnog zbrinjavanja pacijenata kojima je potrebna palijativna skrb u HMS-u.

Plan razvoja palijativne medicine u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje Duga Resa na stručnom skupu predstavila je ravnateljica bolnice Višnja Mihalić-Mikuljan, dr. med., a predsjednica Projektnog tima za palijativnu skrb prim. dr. sc. Mirjana Lončarić-Katušin, dr. med. okupljenima je prezentirala dosad učinjeno na polju palijativne skrbi u Karlovačkoj županiji te najavila mjere koje se tek planiraju učiniti.

Ovom prigodom pomoćnica ministra zdravlja je u pratnji ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu posjetila sjedište Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije i pojedine njegove ispostave, centre za hitnu medicinu Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin i Opće bolnice Karlovac te domove zdravlja Karlovačke županije. Nakon posjeta, dr. sc. Delfa Radić-Krišto, dr. med. izrazila je zadovoljstvo organizacijom i funkcioniranjem rada u navedenim zdravstvenim ustanovama, a posebno sinergijom bolničkog i izvanbolničkog HMS-a.

Podijeli: