Na radnom sastanku u Splitu o unapređenju bolničkog i izvanbolničkog HMS-a

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. razgovarala je danas s ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Leom Luetićem, dr. med. o unapređenju hitne medicinske službe (HMS) na tom području, naročito za vrijeme turističke sezone.

Naime, izvanredni rezultati, produljenje turističke sezone i rekordan turistički promet koji je Splitsko-dalmatinska županija ostvarila tijekom protekle godine zahtijevaju još odgovorniji i promišljeniji način zbrinjavanja hitnih pacijenata, zaključeno je na sastanku koji je održan u sjedištu županijskog Zavoda u Splitu. Kako bi osigurali kvalitetnu hitnu medicinsku skrb svakom pojedincu, uz redovite timove HMS-a, na prometnicama Splitsko-dalmatinske županije će i sljedeću sezonu dežurati dodatni timovi HMS-a. Problem dostupnosti HMS-a na lokacijama kao što su otoci, brdsko-planinski predjeli ili područja bez prometnica, riješen je produljenjem Sporazuma potpisanog 2012. između Ministarstva zdravstva i Ministarstva obrane. U zračnoj bazi Divulje kod Splita, hitni zračni medicinski prijevoz ponovo će tijekom cijele godine osiguravati tim hitne helikopterske medicinske službe. Taj tim je tijekom 2017. godine imao 413 intervencija tijekom kojih je uspješno zbrinuo 485 pacijenata.

Nakon sastanka s ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, primarius Grba-Bujević sastala se sa zamjenikom ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Split prof. prim. dr. sc. Julijem Meštrovićem, dr. med. u vezi završnih priprema za projektiranje Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u sklopu KBC-a Split te uvjeta za raspisivanje natječaja za specijalizacije iz hitne medicine. „KBC-u Split nužan je Objedinjeni hitni bolnički prijem jer će se jedino sinergijom bolničkog i izvanbolničkog HMS-a postići učinkovito i kvalitetno zbrinjavanje hitnih pacijenata te smanjiti mogućnost incidentnih događaja, mortaliteta i invaliditeta“, rekla je tom prilikom ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

 
Podijeli: