Međunarodni dan svjesnosti o opeklinama u djece

Opekline su najčešći uzrok ozljeda kod djece i predstavljaju značajan javno-zdravstveni problem, upozorava voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Klinike za dječje bolesti Zagreb prim. Zoran Barčot, dr. med. povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama u djece.

Na godišnjoj razini, u Hrvatskoj se više od 3 000 djece i mladih liječi od opeklina i njihovih posljedica pri čemu se njih 300-tinjak hospitalizira u Referentnom centru za dječju traumatologiju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske u Klinici za dječje bolesti Zagreb. U prosjeku četiri djeteta godišnje smrtno stradaju od posljedica zadobivenih opeklina, a 11 ih zadobije teške tjelesne ozljede.

Opekline nastaju na različite načine, od naizgled bezazlenih situacija u roditeljskom domu do stradanja strujom visokog napona, a posebno su im podložna mala djeca. "Liječenje djece s teškim opeklinama povezano je često s većim brojem operacijskih zahvata i dugotrajnim boravkom u bolnici, što uvijek kao posljedicu ostavlja i funkcionalne i estetske posljedice te narušeno mentalno zdravlje djeteta i čitave obitelji", istaknuo je primarius Barčot. Stoga i ove godine, unatoč pandemijskim uvjetima, Klinika za dječje bolesti Zagreb obilježava Međunarodni dan svjesnosti o opeklinama u djece dijeljenjem edukacijskih materijala.

Moto ovogodišnje akcije je: "Oprez, vruće!", a njime se želi upozoriti širu javnost da vreli napitci mogu prouzročiti opekline trećeg stupnja s trajnim ožiljcima, ali im i ukazati na činjenicu da se velik dio ovih ozljeda može spriječiti. "Dugotrajno oštećenje osjetljive dječje kože nastaje već kod temperature tekućine od 52 °C", naglasio je primarius Barčot te dodao da su posebno ugrožena djeca do pete godine života i to najčešće u kuhinjskom prostoru.

Multidisciplinarni tim liječnika Referentnog centra za dječju traumatologiju Ministarstva zdravstva RH primjenom novih kirurških tehnika te novih materijala i opreme za liječenje, uz vrhunsku intenzivnu skrb za djecu s najtežim opeklinama, pozicionirao je ovaj dio pedijatrijske medicine u sam europski vrh. Osim toga, navedeni centar dio je međunarodnog europskog projekta koji je započela njemačke udruge "Paulinchen" koja posljednjih deset godina ukazuje na opasnost od opeklina i njihovu prevenciju te s roditeljima komunicira mogućnosti liječenja i rehabilitacije.

 

Podijeli: