Ljetna dežurstva dodatnih prometnih timova HMS-a

S dolaskom ljetnih mjeseci i turističke sezone beskrajne kolone i nervozni vozači uobičajena su slika na našim prometnicama. Učestale gužve uzrokovane povećanim intenzitetom prometa na cestama nerijetko se vežu i uz prometne nesreće pa se broj intervencija djelatnika hitne medicinske službe (HMS) tijekom ljeta udvostruči. S obzirom na to da su odlučujući čimbenici učinkovitosti HMS-a brzina reakcije i dostupnost, i ovu će godinu, petu za redom, na državnim cestama i autocestama dežurati dodatni prometni timovi HMS-a.

U prošloj turističkoj sezoni, prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dodatni prometni timovi HMS-a imali su 591 intervenciju tijekom kojih su na mjestu događaja hitno zbrinuli 439 ozlijeđenih osoba, ali i 384 pacijenta koji su se s drugim hitnim stanjima zatekli na hrvatskim prometnicama. Ukupno 388 pacijenata prevezeno je u bolnicu na daljnje kirurško liječenje. Budući da je broj intervencija u turističkoj sezoni 2015. porastao u odnosu na dvije prethodne sezone kada su dodatni prometni timovi HMS-a imali 418 (2014.), odnosno 442 (2013.) intervencije, pokazala se potreba za povećanjem broja dodatnih dežurnih timova HMS-a, a sukladno važećoj Mreži hitne medicine i njihovo izmještanje na dionice državnih cesta i autocesta gdje će biti najdostupniji i najučinkovitiji.

Uz redovite timove HMS-a, Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje stoga su ove godine osigurali 17 dodatnih prometnih timova koji će na frekventnim lokacijama kontinuirano dežurati 24 sata na dan od 15. lipnja do 5. rujna 2016., a potom vikendima do 26. rujna 2016. U predstojećoj sezoni na autocesti A1 Zagreb-Split-Dubrovnik dodatni prometni timovi nalazit će se na punktovima Karlovac, Lovinac, Brinje, Skradin, Dugopolje i Zagvozd. Autocestu A3 Bregana-Zagreb-Lipovac pokrivat će timovi HMS-a u Kutini, Lužanima i Županji, a autocestu A6 Zagreb-Rijeka tim u Delnicama-Lučicama. Na Istarskom ipsilonu i ove će godine dežurati tim HMS-a u Pazinu, a na državnoj cesti D1 iz pravca Slovenije, Zagreba, Knina prema Splitu tim u Korenici. Državnu cestu D8, odnosno Jadransku magistralu, pokrivat će timovi u Tisnom, Karlobagu i Gračacu, s tim da je dodatni prometni tim HMS-a u Karlobagu zadužen još i za državnu cestu D25 Korenica-Gospić-Karlobag, a tim u Gračacu za D27 Gračac-Benkovac-Šibenski most. U nadolazećoj turističkoj sezoni dodatni prometni timovi nalazit će se i u Novalji na otoku Pagu te u Dubrovniku, pri čemu će tim HMS-a iz Novalje pokrivati državne ceste D106 Žigljen-Posedarje i D107 do Stare Novalje, dok će dubrovački tim HMS-a pokrivati sve državne ceste koje prolaze kroz Dubrovačko-neretvansku županiju.

Podijeli: