HZHM na 15. danima kriznog upravljanja

O medicinskom aspektu zbrinjavanja velikih nesreća u prometu govorila je danas ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. na međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji Dani kriznog upravljanja održanoj u organizaciji Veleučilišta Velika Gorica, a u sklopu 15. dana kriznog upravljanja koji su okupili sve dionike koji se bave krizama, opasnostima i ugrozama suvremenog društva.

"Velike prometne nesreće mogu nastupiti bilo kada i bilo gdje, a zadaća zdravstvenog sustava je smanjenje ili prevencija njihovih posljedica", istaknula je ravnateljica HZHM-a te naglasila kako je jamac brzog i kvalitetnog odgovora na takve izvanredne događaje kontinuirana edukacija medicinskog zbrinjavanja te uspješna suradnja svih žurnih službi. Stoga HZHM još od 2013. godine provodi tečaj Medicinski odgovor na velike nesreće – Cro-MRMI namijenjen pretežno zdravstvenim djelatnicima, ali i pripadnicima drugih žurnih službi. "Tragični događaji, poput nedavnih prometnih nesreća kod Novske i Varaždina, potvrđuju važnost Cro-MRMI tečaja", rekla je primarijus Grba-Bujević te dodala kako je učinkovit medicinski odgovor na navedene nesreće rezultat edukacije zdravstvenih djelatnika s tih područja. Uz redovito održavanje Cro-MRMI tečajeva, HZHM je iz zajma Svjetske banke osigurao sredstva za provedbu još devet ovakvih tečajeva.

Ususret dvodnevnoj konferenciji, u utorak, 25. listopada 2022., održan je okrugli stol Civilna zaštita u lokalnoj zajednici na kojem je sudjelovao zamjenik ravnateljice HZHM-a Damir Važanić, mag. med. techn. uz stručnjake iz područja civilne zaštite, sigurnosti, vatrogastva, lokalne i regionalne (područne) samouprave i udruga građana. Kroz dijalog i otvorenu raspravu tom su prigodom nastojali identificirati glavne izazove za civilnu zaštitu u lokalnoj zajednici te ponuditi rješenja i preporuke kako rasteretiti sustav civilne zaštite na lokalnoj razini s ciljem jačanja kapaciteta za prevenciju, pripravnost i odgovor na izvanredne događaje.

Dan ranije, u ponedjeljak, 24. listopada 2022., održana je i radionica Razvoj kriznog menadžmenta kroz projekte EU na kojoj je voditeljica Službe za projekte, razvoj i zdravstvene tehnologije Maja Dragosavac, dipl. pol. predstavila aktualne i buduće projekte HZHM-a koji su financirani iz EU fondova i zajma Svjetske banke, uključujući edukacije, pomorsku i helikoptersku hitnu medicinsku službu (HMS) te telemedicinsko povezivanje vozila HMS-a i objedinjenih hitnih bolničkih prijema.

Podijeli: