Hrvatsku na Rogli predstavljaju timovi iz Međimurske i Požeško-slavonske županije

Na XIII. natjecanju timova hitne medicinske službe (HMS) koje će se održati od 12. do 14. rujna 2019. na Rogli u Sloveniji, Hrvatsku će predstavljati timovi županijskih zavoda za hitnu medicinu iz Međimurske i Požeško-slavonske županije.

Temeljem Sporazuma sa slovenskom Sekcijom reševalcev v zdravstvu, Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) svake godine odabire timove HMS-a koji će predstavljati Hrvatsku na natjecanju u Sloveniji. U kategoriji tima T2 ove će se godine, prema izboru HZHM-a, natjecati požeško-slavonski tim u sastavu Ivan Ivanković, bacc. med. techn. i Miroslav Vondra, med. techn., dok je međimurski tim u sastavu Ivana Vuk, dr. med., Mario Šprajc, med. techn. i Krešimir Hrženjak, med. techn. ostvario izravno pravo sudjelovanja na natjecanju zahvaljujući prošlogodišnjem dobrom plasmanu tima HMS-a iz istog Zavoda. Tim Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije natjecat će se u kategoriji tima T1.

Trodnevno natjecanje timova HMS-a u Sloveniji obuhvaća pismenu provjeru znanja te testiranje stručne osposobljenosti i znanja u izvođenju hitnih medicinskih postupaka kroz realne simulacije intervencija, uključujući zbrinjavanje djece i odraslih, zbrinjavanje ozlijeđenih u masovnoj nesreći i kriznim situacijama, ali i brojne druge scenarije intervencija. Scenariji se boduju prema međunarodnim kriterijima, a za izbor najboljeg nije odlučujuća brzina, koja je tek jedan od elemenata ocjene, već pravilan pristup unesrećenom i odabir opreme za što potpunije zbrinjavanje pacijenta na mjestu nesreće. „Riječ je o iznimno napornom, profesionalno i fizički zahtjevnom natjecanju koje je bazirano na realnim scenarijima te uključuje zbrinjavanje velikog broja hitnih pacijenata na nerijetko veoma nepristupačnom terenu“, rekla je ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja vjeruje da će hrvatski predstavnici na Rogli i ove godine ostvariti dobar rezultat.

Organizatori XIII. natjecanja timova HMS-a su Sekcija reševalcev v zdravstvuZbornica zdravstvene in Babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov te Slovensko združenje za urgentno medicino.

Podijeli: