Hrvatski timovi HMS-a na međunarodnom natjecanju u Sloveniji

Na X. natjecanju timova hitne medicinske službe koje će se održati 22. do 24. rujna 2016. na Rogli u Sloveniji, Hrvatsku će, na poziv Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, predstavljati timovi županijskih zavoda za hitnu medicinu iz Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije. Brodsko-posavski tim hitne medicinske službe (HMS) u sastavu Marina Katinić, bacc. med. techn i Bojan Kralj, med. techn. natjecat će se u kategoriji tima T2, dok će se osječko-baranjski tim HMS-a, u sastavu Dejan Hil, dr. med., Ivan Vilović, med. teh. i Robert Lukačević, vozač, natjecati u kategoriji tima T1.

Prema riječima ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maje Grbe-Bujević, dr. med. ovi timovi su izabrani jer su pokazali veliko znanje i vještine u hitnim medicinskim intervencijama zbrinjavajući pacijente tijekom poplava u Slavoniji i u migrantskoj krizi. Upravo ta iskustva mogu im pomoći na ovom iznimno zahtjevnom natjecanju koje se bazira na realnim scenarijima i uključuje zbrinjavanje velikog broja hitnih pacijenata na nerijetko veoma nepristupačnom terenu. „Oživljavanje u nemogućim situacijama, porodi, srčani aresti, izvlačenje zatočenih ljudi pod ruševinama ili u prometnim nesrećama, velike prirodne katastrofe, talačka kriza, iznenadni oružani prepad - samo su neki od scenarija na natjecanju“, naglasila je primarius Grba-Bujević.

Scenariji se boduju te se na kraju natjecanja zbrajaju bodovi dobiveni na svim izvedenim scenarijima. I ovo natjecanje odvija se prema međunarodnim kriterijima, a za izbor najboljeg nije odlučujuća brzina, koja je tek jedan od elemenata ocjene, već pravilan pristup unesrećenom i odabir opreme za što potpunije zbrinjavanje pacijenta na mjestu nesreće. Unatoč velikoj konkurenciji, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu uvjerena je u dobar rezultat naših ovogodišnjih predstavnika na Rogli koji svoju kvalitetu i kapacitet svakodnevno pokazuju na terenu.

Na prijašnjim natjecanjima hrvatski timovi ostvarivali su odlične rezultate. Podsjetimo, prošle godine tim Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije odnio je pobjedu u kategoriji tima T2, dok je tim HMS-a iz Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije zauzeo sedmo mjesto.

     
Podijeli: