Hitna helikopterska medicinska služba u Dubrovniku

Od ponedjeljka, 11. srpnja 2016., započela je s radom Hitna helikopterska medicinska služba (HHMS) u Dubrovniku, a na pokaznoj vježbi kojom je HHMS pušten u rad sudjelovao je ministar zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić, dr. med. i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

„Dva helikoptera za tu namjenu su, u suradnji s Ministarstvom obrane, već u Splitu i na Krku, a helikopter u Dubrovniku osigurali smo u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Ovdje je stvarno velika udaljenost između bolnica i takva služba je potrebna“, istaknuo je ministar zdravlja ovom prigodom te dodao kako na godišnjoj razini HHMS košta oko 12 milijuna kuna. Helikopter Ministarstva unutarnjih poslova, s kojim je Ministarstvo zdravlja potpisalo sporazum o osiguranju hitne medicinske skrbi na teže dostupnim lokacijama i otocima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, stacioniran je u Zračnoj luci Dubrovnik te će pokrivati sve hitne medicinske letove tijekom ovogodišnje turističke sezone, odnosno do 1. listopada 2016.

Ravnateljica HZHM-a istaknula je kako je helikopter opremljen kao i vozilo hitne medicinske službe te ima sve potrebno za zbrinjavanje hitnih pacijenata. „Broj intervencija znatno se poveća tijekom ljeta, pogotovo na otocima. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji prevelika je udaljenost između bolnica za prijevoz i zbrinjavanje hitnih pacijenata medicinskim vozilom pa će HHMS Dubrovnik omogućiti stanovnicima i posjetiteljima otočnih, ruralnih i slabo naseljenih područja pravovremeni pristup bolnicama i dostupnost odgovarajuće medicinske skrbi“, zaključila je primarius Grba-Bujević.

Podijeli: