HHMS odsada cijelu godinu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Dubrovačko-neretvanska županija dobila je cjelogodišnju Helikoptersku hitnu medicinsku službu (HHMS), a tim povodom danas je održana pokazna vježba na helidromu pokraj Opće bolnice Dubrovnik.

Služba je uspostavljena Sporazumom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova i Dubrovačko-neretvanske županije, a uz pomoć Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM). Za razliku od proteklih pet godina kada je HHMS s bazom u Zračnoj luci Dubrovnik djelovao isključivo tijekom turističke sezone, od 15. travnja 2021. građanima i posjetiteljima ovog područja dostupan je tijekom cijele godine.

Nakon pokazne vježbe koja je potvrdila spremnost HHMS-a, ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. naglasila je kako se u proteklih pet godina pokazala potreba produljenja usluge na cijelu godinu. "Već u prva dva dana potvrdilo se da je služba potrebna, jer smo imali dvije intervencije, u Metkoviću i Janjini. Bit će ih sve više što se bude bližila sezona, ali prvenstveno je služba tu radi građana, jer im daje sigurnost", izjavila je prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te napomenula da će u službi raditi ukupno 24 liječnika i 28 medicinskih sestara i tehničara koji će se izmjenjivati u tjednim dežurstvima.

"Bez ove službe nemoguće je postići da unutar 60 minuta pacijent stigne do medicinske ustanove u Dubrovniku i Splitu, gdje će mu se pružiti odgovarajuća pomoć i spasiti život. Nakon pet godina smo službu produljili na čitavu godinu. Sad će stanovnici naše županije imati jednake uvjete kao i svi drugi građani Hrvatske i Europske unije", istaknuo je župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Ni ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić, dipl. iur. nije krio zadovoljstvo što će HHMS i šestu godinu zaredom zbrinjavati hitne pacijente na dubrovačko-neretvanskom području, ali prvi put cijelu godinu. "Ako samo jedan život spasimo ovo je opravdana akcija. Dobili smo priliku da što prije reagiramo u hitnim slučajevima", rekao je tom prigodom.

Medicinski tim za HHMS Dubrovnik osigurava Ministarstvo zdravstva, a helikopter i posadu (pilot i zrakoplovni tehničar) Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Dimenzije i tehničke karakteristike MUP-ovog helikoptera znatno olakšavaju pristup bolesniku jer se njime može slijetati na različite površine. Zahvaljujući tome, svim stanovnicima i posjetiteljima Dubrovačko-neretvanske županije omogućena je dostupnost odgovarajuće hitne medicinske skrbi i pravovremeni pristup bolnicama, odnosno zbrinjavanje u okviru "zlatnog sata".

Podijeli: