eUsavršavanje: Održana predavanja iz područja psihijatrije

U okviru projekta eUsavršavanje jučer su održana dva nova predavanja za djelatnike izvanbolničke hitne medicinske službe (HMS) iz spektra psihijatrije, Hitna psihijatrijska stanja - agitacija, agresija i suicidalnost i Etičko-pravne odrednice postupanja spram ugrožavajućeg bolesnika, te posljednje u nizu predavanja ravnateljice Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordane Antić, dr. med. o liječenju akutne boli u hitnoj medicini.

 
Hitna psihijatrijska stanja

Predavanje Hitna psihijatrijska stanja - agitacija, agresija i suicidalnost održao je dr. sc. Aleksandar Savić, dr. med. iz Klinike za psihijatriju Vrapče koji je tom prigodom naglasio kako je, prema istraživanjima, između 12 i 25 % hitnih stanja psihijatrijske naravi. Takva stanja obuhvaćaju svaki akutni poremećaj u mišljenju, raspoloženju ili drugoj psihičkoj funkciji, a koji neliječen može dovesti do ugroze za život ili zdravlje osobe ili drugih u okolini. "Dva najčešća fenomena psihijatrijskih hitnih stanja čine akutna pobuđenost sa psihomotornom agitacijom, što može progredirati do agresivnog ponašanja, te autoagresivno i suicidalno ponašanje", istaknuo je doktor Savić te dodao da razlikovanje mogućih somatskih i psihijatrijskih uzroka agitacije predstavlja osnovu za primjenu adekvatnih intervencija, koje osim farmakološkog kupiranja psihijatrijskih hitnih stanja uključuju i deeskalacijsku komunikaciju. Potonja smanjuje vjerojatnost progrediranja hitnog stanja do auto ili heteroagresivnih raptusa, dok anksiolitici i antipsihotici čine osnovu psihofarmakoloških intervencija u hitnim psihijatrijskim stanjima, a poznavanje njihovih nuspojava i interakcija ključno je za njihovu sigurnu primjenu, zaključio je doktor Savić.

Predavanje Hitna psihijatrijska stanja - agitacija, agresija i suicidalnost pratili su djelatnici zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, isto će se za preostale tri grupe polaznika održati 12., 19. i 26. svibnja 2022.

 
Etičko-pravne odrednice postupanja

Treba li se, i ako treba, do koje mjere, zdravstveni djelatnik izložiti opasnosti tijekom pružanja skrbi s obzirom na to da temeljne odrednice medicinske etike ističu kako bi zdravstvenim djelatnicima interes bolesnika trebao biti iznad svih drugih interesa, pitanja su na koja je u svom predavanju Etičko-pravne odrednice postupanja spram ugrožavajućeg bolesnika razmotrio dr. sc. Marko Ćurković, dr. med. iz Klinike za psihijatriju Vrapče. "Susret s opasnim ili ugrožavajućim bolesnikom - onim koji svojim djelovanjem može ugroziti život, zdravlje ili sigurnost zdravstvenog djelatnika i njihovih bližnjih je zaista jedan od najizazovnijih i najzahtjevnijih na koje se može naići tijekom obavljanja vlastitog poziva", rekao je doktor Ćurković te uputio djelatnike izvanbolničkog HMS-a na bitne etičke i pravne odrednice postupanja u takvim slučajevima.

Predavanje su u realnom vremenu pratili djelatnici zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije, a isto će se za preostale tri grupe polaznika održati 12., 19. i 26. svibnja 2022.

 

Liječenje akutne boli u hitnoj medicini

Ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordana Antić, dr. med. još jednom je u svom predavanju Liječenje akutne boli u hitnoj medicini podcrtala važnost primjene analgezije u hitnoj medicini. "Neliječena akutna bol je najjači okidač stresnog odgovora koji pokreće vitalno ugrožavajuću kaskadu metaboličkog i upalnog odgovora", istaknula je doktorica Antić te dodala kako je primarni cilj i dužnost u hitnoj medicini osloboditi pacijenta straha i riješiti ga bolova individualnim pristupom, ovisno o vrsti boli i o pacijentu. Uz paracetamol i nesteroidne analgetike, preporučeni opioidni analgetici su fentanyl i morfin za srednju do jaku bol u ponavljanim dozama, pojasnila je doktorica Antić. "Za ozlijeđene pacijente odmah primijenjena analgezija povećava osjećaj sigurnosti i predstavlja humaniji odnos prema pacijentu", naglasila je Gordana Antić, dr. med.

Predavanje Liječenje akutne boli u hitnoj medicini jučer je pratila i posljednja, četvrta grupa polaznika iz zavoda za hitnu medicinu Istarske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije.

Projekt eUsavršavanje sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a provodi ga HZHM s ciljem stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja zdravstvenih djelatnika županijskih zavoda za hitnu medicinu na daljinu, bržeg protoka informacija i unapređenja kvalitete hitne medicinske skrbi.

 

Podijeli: